Miódpolecany jest od wieków jako cenny składnik naszej diety. Wykorzystujemy go nie tylko w kuchni, ale również w kosmetologii i medycynie. Należy jednak pamiętać, że jest on źródłem cukrów prostych, które wpływają niekorzystnie na organizm człowieka. Zatemczy miód jest zdrowy? Jaki miód wybrać na odchudzanie?
Naturalnymiódjest produktem wytworzonym przez pszczoły. Podstawowymi składnikami miodu są cukry proste (glukoza i fruktoza). Stanowią one około 70-80% zawartości miodu. Pozostałe składniki obecne w miodzie to m.in.: woda, inne cukry, kwasy organiczne, polifenole, witaminy, składniki mineralne oraz substancje lotne. Aby składniki te nie uległy zniszczeniu, miodu nie można podgrzewać powyżej temperatury 40°C.
Miódjest wytwarzany ze spadzi lub nektaru kwiatowego. Na tej podstawie można wyróżnić następującerodzaje miodu:
Miodyte charakteryzują się różnym smakiem i zapachem oraz właściwościami zdrowotnymi.
Właściwości prozdrowotne miodusą zróżnicowane i wynikają ze składników obecnych w nektarze lub spadzi. Warto zatem wybraćmiód, który najbardziej odpowiada naszym potrzebom.
W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się nowozelandzkimiód manuka, który powstaje z nektaru drzewa herbacianego. Miód manuka wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Jest używany wspomagająco w leczeniu chorób układu pokarmowego, oddechowego oraz skóry. Podobne właściwości zdrowotne zawierają polskie miody, w szczególności spadziowy, gryczany i wrzosowy.
Miód spadziowyjest niestety rzadziej wybieranym miodem. Ma charakterystyczny, intensywny smak. Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, antybiotyczne i antyoksydacyjne. Warto go stosować w zakażeniach bakteryjnych, grzybiczych, do obniżania kwasowości soku żołądkowego oraz na poprawę gojenia ran.
Miód wykorzystuje się nie tylko w walce z infekcjami.Miód rzepakowy, gryczany i lipowypozytywnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego. Wspomagają one leczenie nadciśnienia tętniczego i choroby niedokrwiennej serca. Cukry proste obecne w miodzie stanowią łatwo dostępną energią dla pracy mięśnia sercowego.
Miódzawiera sporą dawkę cukrów prostych i ogólnie nie jest produktem zalecanym dla osób z cukrzycą. Jednak nie każdy miód posiada taki sam indeks glikemiczny (IG).IG mioduakacjowego i gryczanego jest niższy, co oznacza, że wzrost poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu nie jest gwałtowny. Miody te mogą być zatem spożywane sporadycznie i w umiarkowanych ilościach także przez osoby z zaburzeniami glikemii.
Miódw większości składa się z cukru i jest produktem o znacznej kaloryczności. 100 g miodu dostarcza około 300-320 kcal. Oznacza to, że łyżka miodu o masie 25 g jest źródłem 75-80 kcal.
Jeżelimiódjest wliczony do wartości energetycznej diety, to nie będzie wpływał negatywnie na proces odchudzania. Podczas diety redukcyjnej można go używać w celu zaspokojenia chęci na słodycze. Nawet niewielka ilość pomoże odmienić smak potrawy. Zawsze jednak należy pamiętać o umiarze. Nadmiar cukrów prostych w diecie przyczynia się gwałtownych wahań glukozy we krwi, a w efekcie do napadów głodu, w szczególności wzmożenia ochoty na słodkie produkty.
Chcąc wzmocnić swoją odporność i prawidłową pracę organizmu, warto zadbać o odpowiednią dawkę cennych składników odżywczych. Prowadzona wInstytucie Zdrowia Sofra dieta pełnowartościowa wzbogacona o antyoksydanty i immunomodulatorypozwoli wzmocnić odporność oraz złagodzić skutki silnego stresu i wcześniejszych błędów żywieniowych. Dieta ta oparta jest na produktach, które, podobnie jakmiód, stanowią bogate źródło witamin, minerałów i substancji biologicznie czynnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrego samopoczucia.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in the settings.