Miód polecany jest od wieków jako cenny składnik naszej diety. Wykorzystujemy go nie tylko w kuchni, ale również w kosmetologii i medycynie. Należy jednak pamiętać, że jest on źródłem cukrów prostych, które wpływają niekorzystnie na organizm człowieka. Zatem czy miód jest zdrowy? Jaki miód wybrać na odchudzanie?

Miód – wartość odżywcza

Naturalny miód jest produktem wytworzonym przez pszczoły. Podstawowymi składnikami miodu są cukry proste (glukoza i fruktoza). Stanowią one około 70-80% zawartości miodu. Pozostałe składniki obecne w miodzie to m.in.: woda, inne cukry, kwasy organiczne, polifenole, witaminy, składniki mineralne oraz substancje lotne. Aby składniki te nie uległy zniszczeniu, miodu nie można podgrzewać powyżej temperatury 40°C.

Rodzaje miodu

Miód jest wytwarzany ze spadzi lub nektaru kwiatowego. Na tej podstawie można wyróżnić następujące rodzaje miodu:

  • miód spadziowy (ze spadzi iglastej, ze spadzi liściastej),
  • miód nektarowy (np.: wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, gryczany, akacjowy, wrzosowy),
  • miód nektarowo-spadziowy.

Miody te charakteryzują się różnym smakiem i zapachem oraz właściwościami zdrowotnymi.

Jaki miód jest najzdrowszy?

Właściwości prozdrowotne miodu są zróżnicowane i wynikają ze składników obecnych w nektarze lub spadzi. Warto zatem wybrać miód, który najbardziej odpowiada naszym potrzebom.

W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się nowozelandzki miód manuka, który powstaje z nektaru drzewa herbacianego. Miód manuka wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Jest używany wspomagająco w leczeniu chorób układu pokarmowego, oddechowego oraz skóry. Podobne właściwości zdrowotne zawierają polskie miody, w szczególności spadziowy, gryczany i wrzosowy.

Miód spadziowy jest niestety rzadziej wybieranym miodem. Ma charakterystyczny, intensywny smak. Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, antybiotyczne i antyoksydacyjne. Warto go stosować w zakażeniach bakteryjnych, grzybiczych, do obniżania kwasowości soku żołądkowego oraz na poprawę gojenia ran.

Jaki to miód zdrowy na serce?

Miód wykorzystuje się nie tylko w walce z infekcjami. Miód rzepakowy, gryczany i lipowy pozytywnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego. Wspomagają one leczenie nadciśnienia tętniczego i choroby niedokrwiennej serca. Cukry proste obecne w miodzie stanowią łatwo dostępną energią dla pracy mięśnia sercowego.

Czy miód jest zdrowy dla cukrzyków?

Miód zawiera sporą dawkę cukrów prostych i ogólnie nie jest produktem zalecanym dla osób z cukrzycą. Jednak nie każdy miód posiada taki sam indeks glikemiczny (IG). IG miodu akacjowego i gryczanego jest niższy, co oznacza, że wzrost poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu nie jest gwałtowny. Miody te mogą być zatem spożywane sporadycznie i w umiarkowanych ilościach także przez osoby z zaburzeniami glikemii.

Miód a odchudzanie. Ile kalorii ma łyżka miodu?

Miód w większości składa się z cukru i jest produktem o znacznej kaloryczności. 100 g miodu dostarcza około 300-320 kcal. Oznacza to, że łyżka miodu o masie 25 g jest źródłem 75-80 kcal.

Jeżeli miód jest wliczony do wartości energetycznej diety, to nie będzie wpływał negatywnie na proces odchudzania. Podczas diety redukcyjnej można go używać w celu zaspokojenia chęci na słodycze. Nawet niewielka ilość pomoże odmienić smak potrawy. Zawsze jednak należy pamiętać o umiarze. Nadmiar cukrów prostych w diecie przyczynia się gwałtownych wahań glukozy we krwi, a w efekcie do napadów głodu, w szczególności wzmożenia ochoty na słodkie produkty.

Dieta wzmacniająca w Instytucie zdrowia Sofra

Chcąc wzmocnić swoją odporność i prawidłową pracę organizmu, warto zadbać o odpowiednią dawkę cennych składników odżywczych. Prowadzona w Instytucie Zdrowia Sofra dieta pełnowartościowa wzbogacona o antyoksydanty i immunomodulatory pozwoli wzmocnić odporność oraz złagodzić skutki silnego stresu i wcześniejszych błędów żywieniowych. Dieta ta oparta jest na produktach, które, podobnie jak miód, stanowią bogate źródło witamin, minerałów i substancji biologicznie czynnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrego samopoczucia.