Wybieranie zbyt restrykcyjnych diet odchudzających, które obiecują spektakularne efekty, jest bardzo ryzykowne. Zwykle są one niefizjologiczne i nie odpowiadają potrzebom organizmu, a redukcja wagi spowodowana ich stosowaniem wynika głównie z utraty wody i tkanki mięśniowej. Znaczne ograniczenie kaloryczności diety i wykluczenie niektórych produktów z codziennego menu może prowadzić do niedoborów pokarmowych, osłabienia, problemów z koncentracją, a nawet zaburzeń hormonalnych.Zdrowa dieta odchudzającapozwala na utratę kilogramów w taki sposób, który nie zaburza funkcjonowania organizmu. Ponadto może wpływać korzystnie na leczenie wielu chorób. Przykładem jest nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroby serca, cukrzyca czy insulinooporność.

Jak rozpocząć zdrowe odchudzanie?

Zdrowe odchudzanienajlepiej zacząć od poznania swojego aktualnego sposobu żywienia. Wiele osób nie potrzebuje ścisłego liczenia kaloryczności diety, aby schudnąć. Zmiana wyborów żywieniowych często przynosi pierwsze rezultaty. Zapisywanie produktów, które zjadamy przez cały dzień, pozwala dobrze zrozumieć nasz sposób odżywiania. Należy notować wszystko, łącznie z ilością, np.: 2 kromki chleba, szklanka mleka. Przygotowane w ten sposób notatki warto dokładnie przejrzeć i porównać z zasadami zdrowego żywienia. To one powinny stanowić podstawę zdrowego odchudzania.

Zasady zdrowego odchudzania

Zdrowa dieta odchudzającapowinna składać się zregularnych posiłków. Do ich przygotowania należy wybieraćpełnoziarniste produkty zbożowew postaci razowego pieczywa, grubych kasz, płatków zbożowych. Potrawy powinny być uzupełniane przezdużą ilość warzyw, w mniejszej ilości przez owoce. Większość warzyw ma niewiele kalorii, więc mogę być spożywane praktycznie bez ograniczeń.

Aby posiłki były wartościowe i nie dochodziło do spalania tkanki mięśniowej, konieczne jest dostarczenieodpowiedniej ilości białka. Należy pamiętać, że znajduje się ono nie tylko w produktach odzwierzęcych, ale również w roślinach, takich jak suche nasiona roślin strączkowych czy produkty zbożowe.

Wśródproduktów pochodzenia zwierzęcego, warto wybierać techude, atłuszcz w diecie powinien pochodzić głównie z roślin(zawierają go oleje roślinne (najlepiej nierafinowane i zimnotłoczone) ,oliwa z oliwek, orzechy, nasiona i awokado, oliwki). Cenne kwasy tłuszczowe znajdują się również w rybach.

Zdrowa dieta odchudzającapowinnawykluczać żywność wysokoenergetycznąw postaci słodyczy, słonych przekąsek, słodzonych napojów czy alkoholu. Należy wypijać duże ilości niesłodzonych płynów (minimum 1,5-2 l dziennie), w tym główniewodę, a w mniejszych ilościach herbatę lub kawę.

Mając trudności z samodzielnym ustaleniemzdrowej diety odchudzającej, warto skorzystać z pomocy dietetyka. Specjaliści z Ośrodków Instytutu Zdrowia Sofra dbają nie tylko o prawidłowe menu w czasie pobytu, ale również uczą, jak powinien wyglądać zdrowy model żywienia.Zasady zdrowego odchudzaniasą dobrane tak, aby utrata masy ciała nie powodowała negatywnych skutków zdrowotnych.Zdrowa dieta odchudzającapozwala na utratę tkanki tłuszczowej, a utrwalenie zdrowych nawyków w codziennym życiu pozwala na utrzymanie zredukowanej masy ciała na stałym poziomie.