Warzywa, jako najlepsze źródeł cennych składników odżywczych, powinny stanowić bazę naszej diety. Szczególnie podkreśla się prozdrowotne właściwości zielonych warzyw, w tym właśnie brokułów. Oprócz wspaniałego smaku i pięknego koloru jest jeszcze wiele innych powodów, dla których warto jeść brokuły.

Brokuły – wartości odżywcze

Brokuły są dobrym źródłem witaminy (zwłaszcza B1, C). Zawierają spore ilości β-karotenu, będącego prowitaminą witaminy A. Dostarczanie do organizmu β-karotenu z produktów roślinnych jest bezpieczniejsze niż witaminy A z produktów zwierzęcych - zmniejsza to ryzyko nadmiaru retinolu, który może mieć toksyczne działanie na organizm. Oprócz β-karotenu brokuły zawierają inne karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, które wspomagają prawidłowe widzenie. Warzywo to obfituje także w składniki mineralne, m.in. potas, wapń i magnez.

Co jeszcze zawiera brokuł? Ważnym związkiem występującym w brokułach jest glukorafanina. Pod wpływem enzymu uwalnianego podczas rozdrabniania brokułu dochodzi do przekształcenia glukorafaniny w sulforafan. Związek ten jest dla nas bardzo cenny, przede wszystkim ze względu na działanie antynowotworowe.

Brokuły – właściwości prozdrowotne

Chyba nikt nie ma wątpliwości co do tego,czy brokuły są zdrowe. Tak!Warto wprowadzić je do swojego menu ze względu na wielokierunkowe, pozytywne działanie na organizm człowieka. Wynikają one w dużej mierze z działania sulforafanu. Związek ten wspomaga walkę z nowotworami, zarówno jako element profilaktyki, jak i leczenia raka. Sulforafan m.in. zmniejsza ryzyko występowania mutacji oraz reguluje cykl komórkowy oraz apoptozę, czyli zaprogramowaną śmierć niewłaściwych komórek (np. starych, uszkodzonych). W przypadku już rozwiniętych nowotworów sulforafan hamuje angiogenezę, czyli tworzenia się nowych naczyń krwionośnych zaopatrujących nowotwór tlen i substancje odżywcze. Tym samym spowalnia postępowanie choroby.

Sulforafan wykazuje również właściwości przeciwutleniające. Redukcja wolnych rodników tlenowych zmniejsza stan zapalny i ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Związek ten wpływa pozytywnie na właściwy poziom cholesterolu we krwi poprzez obniżanie stężenia złego cholesterolu frakcji LDL i zwiększenie dobrego cholesterolu frakcji HDL. Ponadto sulforafan wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy poprzez walkę zHelicobacter pylori.

Brokuły – właściwości odchudzające

Kolejną zaletą brokułów jest niska gęstość energetyczna. Dzięki dużej zawartości wody i obecności błonnika pokarmowego, brokuł jest warzywem niskokalorycznym -100 gram surowych brokułów dostarcza tylko 31 kcal. Są one z tego względu produktami wskazanymi w diecie dla osób odchudzających się. Duża objętość brokułów i obecność błonnika zapewnia zwiększenie uczucia sytości, co pozwala zmniejszyć ilość przyjmowanych kalorii i uniknąć podjadania.

Brokuły w diecie

Najwięcej prozdrowotnych właściwości brokułów możemy doświadczyć spożywając je w postaci surowej. Gotowanie obniża zawartość składników odżywczych oraz enzymu przekształcającego glukorafaninę w sulforafan. Jeżeli nie chcemy jeść brokułów na surowo, zalecane jest krótkie gotowanie, a następnie szybkie schłodzenie poprzez zanurzenie w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu unikniemy dużych strat substancji odżywczych, a dodatkowo brokuł zachowa piękną, zieloną barwę.

Brokuły – przeciwwskazania

Należy pamiętać, że brokuł nie jest łatwostrawny, dlatego w przypadku osób z zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości w postaci wzdęć i bólu brzucha.

Brokuły, podobnie jak inne warzywa krzyżowe (np.: kalafior, kapusta, brukselka, jarmuż), zawierają goitrogeny, które ograniczają przyswajanie jodu. Z tego względu wspomniane produkty, zwłaszcza w postaci surowej, powinny być spożywane w ograniczonych ilościach przez osoby cierpiące na niedobór jodu.

Jak skomponować zdrową dietę pełną warzyw?

Odpowiednia dieta jest podstawą do zachowania zdrowia i prawidłowej masy ciała. Mając trudności w samodzielnym ułożeniu jadłospisu, zwłaszcza gdy towarzyszą Ci przewlekłe choroby, nadwaga lub otyłość, warto skorzystać z profesjonalnego wsparcia, które oferuje Instytut Zdrowia Sofra. Specjaliści Instytutu zadbają o właściwy dobór diety, a poprzez edukację pomogą w zmianie złych nawyków żywieniowych na te sprzyjające dbaniu o zdrowie!