Często słyszymy, że warzywa i owoce są zdrowe, ponieważ zawierają antyoksydanty. Związki te mają nas chronić przed starzeniem oraz licznymi chorobami. Ale czym tak naprawdę są antyoksydanty? W jakiej żywności je znajdziemy?

Co to są antyoksydanty?

Antyoksydanty, zwane także przeciwutleniaczami, to związki pochodzące w dużej mierze z roślin. Ich drogocenne właściwości polegają na neutralizowaniu reaktywnych form tlenu, które powstają w wyniku procesów zachodzących w organizmie. Ich nadprodukcja może wynikać z niezdrowego stylu życia, np. palenia papierosów, nadużywania alkoholu, niezdrowej diety, nadmiaru stresu czy dużej ekspozycji na promieniowanie UV. Reaktywne formy tlenu mogą zaburzać strukturę i funkcjonowanie naszych komórek, w tym uszkadzać DNA. Zaburzenia te prowadzą do rozwoju poważnych chorób.

Odpowiednia dawka antyoksydantów w diecie pozwala na zwalczanie negatywnych działań wolnych rodników tlenowych i jest istotnym elementem profilaktyki wielu chorób, m.in.: nowotworów, miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, zaćmy, chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Antyoksydanty wspomagają również utrzymanie młodego wyglądu.

Antyoksydanty w diecie – gdzie je znaleźć?

W naturze występuje wiele związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Należą do nich m.in.:

  • flawonoidy,
  • karotenoidy,
  • antocyjany,
  • betalainy,
  • witaminy: A, E, C,
  • składniki mineralne: cynki i selen.

Największym źródłem tych składników są rośliny. Produkty bogate w antyoksydanty to:

  • owoce, np.: jagody, porzeczki, maliny, cytrusy, owoce dzikiej róży,
  • warzywa, m.in.: zielone warzywa liściaste, natka pietruszki, brokuły, pomidory, papryki o różnej barwie, czosnek, nasiona roślin strączkowych,
  • nieoczyszczone produkty zbożowe, takie jak: grube kasze, płatki zbożowe, otręby, razowe pieczywo,
  • orzechy i nasiona,
  • oleje roślinne,
  • kakao.

Jednak antyoksydanty znajdziemy nie tylko w roślinach, ale również w produktach odzwierzęcych. Cynk i witamina A występuje w m.in. w jajach, mięsie, tłustych produktach nabiałowych (maśle, serach podpuszczkowych), wątróbce, a selen w rybach, owocach morza, mleku i jego przetworach oraz jajach.

Jak wygląda dieta bogata w antyoksydanty?

Aby dieta zawierała dużo antyoksydantów, warto kierować się zasadami zdrowego odżywiania. Podstawą codziennych jadłospisów powinny być warzywa. Należy wprowadzać je do każdego posiłku, częściowo zastępując owocami. Produkty te najlepiej komponować z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi oraz źródłem białka w postaci ryb, nabiału, mięsa czy roślin strączkowych. Uzupełnienie diety stanowią zdrowe tłuszcze pod postacią olejów roślinnych, nasion, orzechów czy awokado.

Spożywana żywność powinna być jak najmniej przetworzona, krótko przechowywana i odpowiednio przygotowana. Wybierając produkty roślinne warto kierować się także sezonowością. Większość warzyw najlepiej jeść w postaci surowej, a gdy są poddawane obróbce cieplnej, nie należy doprowadzać do ich rozgotowania.

Korzystnie jest unikać smażenia potraw, szczególnie na głębokim tłuszczu. Dla zachowania cennych wartości olejów roślinnych dobrym rozwiązaniem jest stosowanie ich głównie na surowo jako dodatek do gotowej potrawy oraz przechowywanie w ciemnych butelkach, w chłodnym i zacienionym miejscu.

Dieta zawierająca produkty bogate w antyoksydanty w Instytucie Zdrowia Sofra

Chcesz wzmocnić swój organizm, aby lepiej zwalczać infekcje i zmniejszać ryzyko groźnych chorób cywilizacyjnych? Skorzystaj ze specjalnej diety pełnowartościowej wzbogaconej o antyoksydanty i immunomodulatory, przygotowanej przez dietetyków Instytutu Zdrowia Sofra. Pozwala ona nasycić organizm cennymi składnikami posiadającymi właściwości antyoksydacyjne oraz podnoszące odporność organizmu. Polecana jest dla osób chcących poprawić ogólny stan zdrowia, niedożywionych, pacjentów w okresie rekonwalescencji, w tym również po przebyciu COVID-19. Dieta ta obfituje w świeże i nieprzetworzone produkty, co wpływa pozytywnie nie tylko na zwiększenie gęstości odżywczej potrawy, ale także na jej smakowitość.