Polifenole są drogocennymi składnikami zawartymi w roślinach, zmniejszającymi ryzyko rozwoju wielu przewlekłych chorób i wspomagającymi utrzymanie prawidłowej masy ciała. Organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie syntezować, dlatego należy je codziennie dostarczać wraz z dietą. Dowiedz się gdzie jest najwięcej polifenoli i jak wpływają na organizm człowieka.

Co to są polifenole?

Polifenole to rodzaj związków chemicznych, które są naturalnie dostępne w wielu produktach roślinnych. Ich cechą charakterystyczną jest występowanie w cząsteczce co najmniej jednego pierścienia aromatycznego oraz grup hydroksylowych, dzięki którym polifenole są antyoksydantami.

Produkty zawierające polifenole, oprócz właściwości przeciwutleniających, wykazują również działanie przeciwzapalne, przeciwagregacyjne i przeciwmutagenne. Zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego (m.in. miażdżycy, zaburzeń lipidów, nadciśnienia tętniczego), zespołu metabolicznego, nowotworów oraz chorób neurodegeneracyjnych.

Podział polifenoli

Polifenole można podzielić ze względu na ilość pierścieni aromatycznych występujących w danym związku i elementów łączących. Na tej podstawie wyróżniamy:

  • flawonoidy (flawonole, flawony, izoflawony, flawanony, antocyjanidyny i flawonole),
  • kwasy fenolowe,
  • stilbeny,
  • lignany.

Produkty bogate w polifenole

Polifenole to związki szeroko dostępne. Źródłem polifenoli są:

  • warzywa,
  • owoce,
  • rośliny strączkowe,
  • produkty zbożowe,
  • orzechy,
  • pestki,
  • nasiona,
  • grzyby.

Produkty te różnią się rodzajem zawartych składników oraz ilością.

Do najbardziej popularnych flawonoidów należy kwercetyna, będąca flawonolem występującym m.in.: w kapuście, czerwonej cebuli, żółtej papryce, owocach jagodowych.

Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi. Łatwo rozpoznać produkty zawierające antocyjany ze względu na ich różową, czerwoną, niebieską i fioletową barwę. Występują w takich produktach jak np.: jagody, wiśnie, truskawki, aronia, jeżyny, maliny, porzeczki, bakłażan, czerwona kapusta, rzodkiewka.

Najbardziej cenionym związkiem z grupy stilbenów jest resweratrol, który m.in. pozytywnie wpływa na długość życia. Związek ten występujący w czerwonych winogronach i czerwonym winie.

Lignany są określane mianem fitoestrogenów. Znajdziemy je przede wszystkim w sezamie, siemieniu lnianym i olejach z nich powstałych, a także w brokułach, brukselce i orzechach nerkowca.

Polifenole a odchudzanie

Polifenole obecne w żywności nie są składnikami, które pozwolą na utratę kilogramów bez dodatkowych starań. Jednak stosowanie produktów zawierających polifenole, w połączeniu ze zdrową dietą i regularną aktywnością fizyczną, może wspomóc redukcję masy ciała.

Produkty bogate w polifenole nie tylko mają wzmacniać efekty diety, ale przede wszystkim chronić organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi, których produkcja może być zwiększona w związku z restrykcyjną dietą.

Jak wygląda dieta bogata w polifenole?

Chcąc stosować dietę bogatą w polifenole nie trzeba wybierać tylko kilku produktów, które są największych ich źródłem. Spożywając żywność różnego rodzaju, o różnej barwie, jesteśmy w stanie zaspokoić swoje zapotrzebowanie na polifenole i inne cenne składniki odżywcze.

Należy pamiętać o dużej ilości warzyw w diecie (4-5 porcji dziennie), codziennej dawce owoców (1-2 porcjach), bazowaniu na pełnowartościowych produktach zbożowych oraz ograniczeniu odzwierzęcych źródeł białka na rzecz nasion roślin strączkowych, orzechów i pestek. Warto także sięgać po napary np. z zielonej, białej i czerwonej herbaty, które stanowią bogate źródło polifenoli.

Dieta pełna polifenoli w Instytucie Zdrowia Sofra

Duża ilość polifenoli jest ważna również w okresie zwiększonego ryzyka infekcji. Prowadzona w Instytucie Zdrowia Sofra dieta pełnowartościowa wzbogacona o antyoksydanty i immunomodulatory wspomaga utrzymanie równowagi i zwiększa odporność organizmu. Jest pomocna podczas powrotu do zdrowia po przebytych chorobach, w tym po COVID-19. Jadłospis bazujący na nieprzetworzonych, wartościowych produktach pozwala nasycić organizm cennymi składnikami odżywczymi i przywrócić dobre samopoczucie.