Specjaliści do spraw żywienia jednogłośnie podkreślają, że zdrowa dieta powinna obfitować w superfoods. Są to produkty, które w wyjątkowy sposób wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i cierpiących na różnorodne schorzenia. Zapoznaj się z listą łatwo dostępnych superfoods i każdego dnia wspieraj swoje zdrowie.

Co to superfoods?

Superfoods to produkty spożywcze zawierające składniki niezbędne do utrzymania prawidłowej pracy organizmu lub wykazujące właściwości regulujące i lecznicze. Do składników tych należą m.in.:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • polifenole,
  • witaminy i składniki mineralne o właściwościach antyoksydacyjnych,
  • błonnik pokarmowy,
  • sterole roślinne,
  • probiotyki,
  • fitoestrogeny.

Superfoods – lista

Wbrew obawom do grupy superfoods należą liczne produkty łatwo dostępne w naszym kraju. Polskie superfoods to np.: cebula, czosnek, miód, owies, siemię lniane, orzechy włoskie, oleje roślinne, mleczne napoje fermentowane, natka pietruszki, jarmuż, kiełki roślinne, bazylia, pomidory, winogrona, czarna porzeczka, dzika róża, aronia, czarny bez.

Dla urozmaicenia diety można również sięgnąć po takie produkty jak zielona herbata, kurkuma, imbir, żeń-szeń, awokado, nasiona chia czy algi.

Owies i produkty owsiane

Owies jest zbożem bogatym w liczne witaminy i składniki mineralne, jednak najwięcej uwagi przykuwa duża zawartość błonnika pokarmowego, zwłaszcza β-glukanów. Działają one korzystnie w przypadku osób z zaburzeniami poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Obecność błonnika w posiłku sprawia, że jesteśmy syci na dłużej i rzadziej sięgamy po przekąski między posiłkami. Jest to ważne w przypadku osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Produktem owsianym, po który sięgamy coraz częściej są płatki owsiane. W profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca szczególnie polecane są otręby owsiane.

Siemię lniane

Te drobne nasionka są niezwykle bogate w składniki odżywcze. 100 g siemienia lnianego zawiera około 40 g tłuszczów (z czego większość stanowią kwasy omega-3) oraz prawie 30 g błonnika pokarmowego. Spożywanie tego produktu jest pomocne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych. Len działa również pozytywnie na przewód pokarmowy. Chroni jego śluzówkę i reguluje rytm wypróżnień. Warto też stosować olej lniany, który jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasów omega-3.

Czosnek

Dzięki silnym właściwościom antybakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym czosnek jest ceniony w walce z infekcjami. Zawarte w nim składniki regulują także ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu oraz działają przeciwzakrzepowo. Regularne spożywanie czosnku wpływa na obniżenie ryzyka rozwoju raka jelita grubego. Zalecane dzienne spożycie wynosi 4 g (1 średni ząbek czosnku).

Imbir

Imbir jest składnikiem o szerokim działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Jest polecany osobom z chorobą zwyrodnieniową stawów i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Imbir przyspiesza metabolizm, dzięki czemu jest pomocny w odchudzaniu. Ponadto hamuje rozwój nowotworów, poprawia insulinowrażliwość tkanek, łagodzi bóle menstruacyjne oraz mdłości.

Jarmuż

Jarmuż, podobnie jak inne warzywa kapustne, jest źródłem sulforafanu, czyli związku będącego silnym antyoksydantem. Jego największą zaletą jest działanie przeciwnowotworowe. Spożywanie jarmużu zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, płuc i prostaty. Produkt ten jest wskazany przy wrzodach żołądka, astmie, żylakach, zaburzeniach pracy narząd wzroku, wątroby i nerek.

Jak wprowadzić superfoods do diety?

Dla zachowania zdrowia każdego dnia warto wykorzystywać jak największą ilość superfoods. Swoje menu należy opierać o pełnoziarniste produkty zbożowe, różnorodne warzywa, wartościowe białko i zdrowe tłuszcze występujące w roślinach i rybach. Jako przekąska świetnie sprawdzą się owoce, szczególnie te o intensywnej barwie. Doprawianie dań natką pietruszki, bazylią, imbirem lub innymi przyprawami nie tylko wzbogaci ich smak, ale także zwiększy ilość spożywanych składników bioaktywnych.

W odpowiednim zbilansowaniu jadłospisu może pomóc Ci dietetyk. Jadłospisy opracowane przez specjalistów Instytutu Zdrowia Sofra obfitują w superfoods, dzięki czemu maksymalnie ożywisz swój organizm.