Zakwaszenie organizmu należy do stanów, które zakłócają prawidłowe działanie organizmu. Nasz styl życia, w tym sposób żywienia może wpływać na wahania odpowiedniego pH krwi i moczu. Choć organizm posiada własne mechanizmy obronne, które zapobiegają skrajnie niekorzystnym zmianom, to warto je wspomóc zdrową dietą. Poznaj produkty alkalizujące oraz produkty zakwaszające organizm i ciesz się równowagą zdrowotną.
Mówiąc o prawidłowych wartościach pH, warto wyróżnić m.in.: pH krwi, którego normy są bardzo ograniczone oraz pH moczu, w przypadku którego te wahania mogą być większe. Prawidłowe pH krwi mieści się w granicach 7,35 – 7,45 i oznacza odczyn lekko zasadowy. Wartość pH moczu może się wahać między 4,6 a 8, a więc zmieniać od kwaśnego po zasadowy. Pozostałe płyny wytwarzane przez nasz organizm także posiadają inne normy zdrowego odczynu, więc w celu przeanalizowania swoich wyników najlepiej zgłosić się do specjalisty.
Do określenia, jakie produkty mają największe właściwości kwasotwórcze, a jakie są zasadotwórcze, najczęściej stosowany jest wskaźnik PRAL. Bazuje on na zawartości w żywności składników, które działają kwasotwórczo (jest to białko, fosfor, magnez, potas i wapń). Im wyższy wskaźnik, tym silniejsze jest działanie zakwaszające danego produktu.
Zakwaszanie organizmu może dawać wiele niespecyficznych objawów, które pojawiają się także w wielu różnych schorzeniach. Wśród takich objawów mogą się pojawić:
Do produktów zakwaszających organizm zaliczamy w głównej mierze produkty odzwierzęce, czyli mięso, drób, produkty nabiałowe (zwłaszcza sery), ryby, jaja. Właściwości zakwaszające posiadają również produkty roślinne o dużej zawartości białka, takie jak przetwory zbożowe, niektóre nasiona roślin strączkowych i orzechy. Zakwaszająco na organizm działa też żywność wysokoprzetworzona, m.in. wyroby cukiernicze, słodycze, niektóre napoje.
Produkty alkalizujące to przede wszystkim warzywa i owoce oraz soki z nich powstałe. Do najbardziej alkalizujących produktów zaliczamy:
Alkalizująco na organizm działają też m.in.: kasza jaglana, suszone śliwki, daktyle, rodzynki, grzyby.
Aby uniknąć zakwaszenia organizmu, nasz codzienny jadłospis powinien opierać się na dużej ilości warzyw i częściowo na owocach. Dla lepszego efektu produkty te powinny być zjadane bez obróbki cieplnej, która niszczy część ważnych dla zdrowia składników (witamin, składników bioaktywnych, enzymów). W menu mogą się znaleźć inne produkty alkalizujące oraz żywność o działaniu neutralnym, do której zaliczamy m.in.: oleje roślinne, masło, jogurt naturalny, kefir, maślankę. Twoje dania czasem mogą zawierać produkty zakwaszające organizm, ale powinny być one zjadane w umiarkowanych ilościach oraz w towarzystwie składników alkalizujących.
Dobrym sposobem na odkwaszenie organizmu i przywrócenie wewnętrznej równowagi jest zastosowanie diety surowej dr Ewy Dąbrowskiej. Jest to restrykcyjna dieta bazująca wyłącznie na produktach surowych oraz nieprzetworzonych. Stosowane w niej świeże warzywa i owoce działają nie tylko alkalizująco, ale również mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dieta ta jest korzystna dla osób odczuwających objawy mogące wskazywać na zakwaszenie organizmu oraz pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi, do których zaliczamy zespół metaboliczny, cukrzycę typu 2, otyłość, miażdżycę. Dieta surowa dr Ewy Dąbrowskiej dostępna jest w ofercie Instytutu Zdrowia Sofra.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.