Zakwaszenie organizmu należy do stanów, które zakłócają prawidłowe działanie organizmu. Nasz styl życia, w tym sposób żywienia może wpływać na wahania odpowiedniego pH krwi i moczu. Choć organizm posiada własne mechanizmy obronne, które zapobiegają skrajnie niekorzystnym zmianom, to warto je wspomóc zdrową dietą. Poznaj produkty alkalizujące oraz produkty zakwaszające organizm i ciesz się równowagą zdrowotną.

ILE WYNOSI PRAWIDŁOWE PH CZŁOWIEKA?

Mówiąc o prawidłowych wartościach pH, warto wyróżnić m.in.: pH krwi, którego normy są bardzo ograniczone oraz pH moczu, w przypadku którego te wahania mogą być większe. Prawidłowe pH krwi mieści się w granicach 7,35 – 7,45 i oznacza odczyn lekko zasadowy. Wartość pH moczu może się wahać między 4,6 a 8, a więc zmieniać od kwaśnego po zasadowy. Pozostałe płyny wytwarzane przez nasz organizm także posiadają inne normy zdrowego odczynu, więc w celu przeanalizowania swoich wyników najlepiej zgłosić się do specjalisty.

JAK ODRÓŻNIĆ PRODUKTY ALKALIZUJĄCE OD ZAKWASZAJĄCYCH?

Do określenia, jakie produkty mają największe właściwości kwasotwórcze, a jakie są zasadotwórcze, najczęściej stosowany jest wskaźnik PRAL. Bazuje on na zawartości w żywności składników, które działają kwasotwórczo (jest to białko, fosfor, magnez, potas i wapń). Im wyższy wskaźnik, tym silniejsze jest działanie zakwaszające danego produktu.

OBJAWY ZAKWASZENIA ORGANIZMU

Zakwaszanie organizmu może dawać wiele niespecyficznych objawów, które pojawiają się także w wielu różnych schorzeniach. Wśród takich objawów mogą się pojawić:

  • bóle głowy,
  • nadmierne zmęczenie,
  • zaburzenia koncentracji,
  • stany zapalne,
  • bóle mięśni i stawów,
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego: zgaga, bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia lub biegunki,
  • osłabienie odporności,
  • skłonność do alergii,
  • pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci.

JAKIE PRODUKTY ZAKWASZAJĄ ORGANIZM?

Do produktów zakwaszających organizm zaliczamy w głównej mierze produkty odzwierzęce, czyli mięso, drób, produkty nabiałowe (zwłaszcza sery), ryby, jaja. Właściwości zakwaszające posiadają również produkty roślinne o dużej zawartości białka, takie jak przetwory zbożowe, niektóre nasiona roślin strączkowych i orzechy. Zakwaszająco na organizm działa też żywność wysokoprzetworzona, m.in. wyroby cukiernicze, słodycze, niektóre napoje.

PRODUKTY ALKALIZUJĄCE – LISTA

Produkty alkalizujące to przede wszystkim warzywa i owoce oraz soki z nich powstałe. Do najbardziej alkalizujących produktów zaliczamy:

  • brokuły,
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • brukselkę,
  • kapustę,
  • sałatę,
  • buraki,
  • cukinię,
  • pomidory,
  • rzodkiew,
  • czosnek,
  • marchew,
  • dynię,
  • awokado,
  • banany,
  • cytrusy,
  • kiwi,
  • arbuzy,
  • truskawki,
  • ananasa.

Alkalizująco na organizm działają też m.in.: kasza jaglana, suszone śliwki, daktyle, rodzynki, grzyby.

JAK WYGLĄDA DIETA ALKALIZUJĄCA

Aby uniknąć zakwaszenia organizmu, nasz codzienny jadłospis powinien opierać się na dużej ilości warzyw i częściowo na owocach. Dla lepszego efektu produkty te powinny być zjadane bez obróbki cieplnej, która niszczy część ważnych dla zdrowia składników (witamin, składników bioaktywnych, enzymów). W menu mogą się znaleźć inne produkty alkalizujące oraz żywność o działaniu neutralnym, do której zaliczamy m.in.: oleje roślinne, masło, jogurt naturalny, kefir, maślankę. Twoje dania czasem mogą zawierać produkty zakwaszające organizm, ale powinny być one zjadane w umiarkowanych ilościach oraz w towarzystwie składników alkalizujących.

DIETA SUROWA EFEKTYWNIE ODKWASZA ORGANIZM

Dobrym sposobem na odkwaszenie organizmu i przywrócenie wewnętrznej równowagi jest zastosowanie diety surowej dr Ewy Dąbrowskiej. Jest to restrykcyjna dieta bazująca wyłącznie na produktach surowych oraz nieprzetworzonych. Stosowane w niej świeże warzywa i owoce działają nie tylko alkalizująco, ale również mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dieta ta jest korzystna dla osób odczuwających objawy mogące wskazywać na zakwaszenie organizmu oraz pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi, do których zaliczamy zespół metaboliczny, cukrzycę typu 2, otyłość, miażdżycę. Dieta surowa dr Ewy Dąbrowskiej dostępna jest w ofercie Instytutu Zdrowia Sofra.