Jarmuż to warzywo kapustne, które w średniowieczu chętnie jadano i ceniono za pozytywny wpływ na zdrowie, lecz z czasem straciło swoją popularność. Wiele osób nie wie, w jaki sposób go przygotować i dlatego jest pomijany w codziennej diecie. Chcesz to zmienić? Poznaj łatwe i smaczne dania z jarmużem, aby móc korzystać z jego prozdrowotnych właściwości.

Jarmuż – witaminy i właściwości odżywcze

Jarmuż należy do warzyw o bardzo wysokiej gęstości odżywczej i małej kaloryczności. 100 g jarmużu dostarcza tylko 36 kcal i znajduje się w samej czołówce skali ANDI.

Skala ANDI (Aggregate Nutrient Density Index) ocenia produkty na podstawie tego, jak dużo składników pokarmowych dostarczają organizmowi na każdą spożytą kalorię.

W skali ANDI od 1 do 1000 punktów jarmuż ma najwyższą możliwą liczbę punktów, czyli aż 1000

Produkt ten posiada bardzo wiele składników o właściwościach antyoksydacyjnych, m.in.: witaminę C, chlorofil, sulforafan oraz karotenoidy, takie jak β-karoten, luteina i zeaksantyna.

  • Ze względu na obecność karotenoidów, jarmuż jest świetnym produktem wspomagającym wzrok. Składniki te chronią plamkę żółtą przed uszkodzeniami i zmniejszają ryzyko tzw. kurzej ślepoty.
  • Chlorofil jest barwnikiem, który m.in. wspomaga oczyszczanie organizmu.
  • Sulforafan wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Obniża ryzyko rozwoju nowotworu płuc, prostaty i jelita grubego. Jest także skuteczny w walce bakteriami Helicobacter pylori, stanowiącymi jeden z czynników rozwoju wrzodów i zapalenia błony śluzowej żołądka.

Jarmuż zawiera również witaminy z grupy B oraz witaminę K, która uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, reguluje gospodarkę wapniową organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów (piersi, jajników, wątroby, pęcherzyka żółciowego i okrężnicy).

Jarmuż – składniki mineralne

Jarmuż jest źródłem wielu składników mineralnych. Na tle innych warzyw kapustnych wyróżnia się zawartością potasu, wapnia i żelaza. Duża ilość wapnia sprawia, że jarmuż jest produktem dobrym dla osób wykluczających nabiał.

Należy pamiętać, że jarmuż jest źródłem szczawianów, które ograniczają przyswajanie składników odżywczych oraz mogą sprzyjać rozwojowi kamicy nerkowej i artretyzmu. Jego ilość i stosunek z wapniem jest jednak korzystniejszy niż w przypadku bardziej popularnego szpinaku. Z tego względu jarmuż jest lepszym wyborem dla dzieci i osób narażonych na rozwój wyżej wymienionych schorzeń oraz osteoporozy.

Co można zrobić z jarmużu?

Jarmuż w diecie można traktować podobnie jak szpinak czy inne warzywa kapustne. Na początku należy go umyć i pozbawić twardych łodyg. Aby zachować właściwości odżywcze jarmużu, wskazane jest spożywać go na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej wynoszącej 3-4 minuty.

Jak przyrządzić jarmuż do obiadu? Można go dodać pod koniec gotowania do zupy i potrawki lub np. przygotować na jego bazie pesto. Bazylię z tradycyjnego przepisu na pesto wystarczy zamienić częściowo lub całkowicie jarmużem, a zamiast orzeszków pinii można użyć nerkowców bądź migdałów. Sałatki z jarmużem sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna potrawa.

Osoby poszukujące zamienników niezdrowych przekąsek powinny wypróbować chipsy z jarmużu. Umyty i osuszony jarmuż należy porwać na mniejsze kawałki, wymieszać z olejem, solą i papryką w proszku, a następnie ułożyć na blaszce i piec w temperaturze 180°C przez około 5 minut.

Koktajl z jarmużu na odchudzanie i nie tylko

W ostatnim czasie coraz częściej sięgamy po zielone koktajle. Do ich przygotowania można użyć ulubionych składników.

Koktajle owocowo-warzywne są idealne dla osób, które mimo zdrowej diety lubią słodki smak i nie chcą z niego rezygnować. Przykładem może być koktajl z jarmużu, świeżego ananasa i pomarańczy z dodatkiem otrąb. Taki posiłek będzie lekki, a zarazem odżywczy.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować także koktajl warzywny z jarmużu, z dodatkiem selera naciowego, zielonego ogórka i natki pietruszki.

Warzywa a zdrowie

Ze względu na bogactwo składników odżywczych, warzywa są idealnym pokarmem wspomagającym nasze zdrowie i odchudzanie. Stanowią bazę każdej diety dostępnej w Instytucie Zdrowia Sofra. Dla osób poszukujących sposobu na oczyszczenie organizmu oraz zmagających się z chorobami cywilizacyjnymi polecana jest dieta surowa dr. Dąbrowskiej. Dzięki dużej ilości warzyw i owoców dieta ta pozwala na nasycenie organizmu cennymi składnikami odżywczymi. Brak obróbki cieplnej ogranicza utratę witamin i składników bioaktywnych.