Szybkie tempo życia powoduje, że nie mamy czasu na regularne spożywanie posiłków. Czasem zjemy 2-3 razy dziennie, a czasem podjadamy przez cały dzień. Żadna z tych sytuacji nie jest dla nas korzystna. Warto dowiedzieć się, ile posiłków dziennie powinno się jeść i w jakich odstępach czasowych, aby zachować zdrowie i piękną sylwetkę.

Dlaczego regularne spożywanie posiłków jest ważne?

Spożywanie posiłków w sposób regularny należy traktować jako podstawę zdrowego odżywiania się. Czym dokładnie jest regularne jedzenie? Jest to spożywanie posiłków w zbliżonych do siebie odstępach czasowych, tak aby na bieżąco dostarczać kalorie i składniki odżywcze. Optymalnie ilość posiłków to 4-5 dziennie. Dzięki takiej ilości możemy jeść średnio co 3 godziny, nie doprowadzając przez to do dużego głodu.

Długie przerwy między posiłkami, a tym samym przedłużający się stan głodu będzie miało na nas niekorzystny wpływ. Z czasem organizm zacznie traktować takie przyzwyczajenie jako zagrożenie i dojdzie do spowolnienia metabolizmu w obawie, że następny posiłek nie nastąpi szybko. Z tego względu żywiąc się nieregularnie, możemy zauważyć, że przybieramy na wadze - nawet jeżeli nie jemy więcej niż dotychczas.

Choć rzadkie spożywanie posiłków jest niekorzystne, nie należy popadać ze skrajności w skrajność. Spożywając posiłki po 8-10 razy dziennie również jesteśmy narażeni na konsekwencje, ponieważ łatwiej wtedy o przejedzenie. Takie posiłki musiałyby być bardzo niewielkie, aby nie przekroczyć swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Ile posiłków dziennie jeść, żeby schudnąć?

Chcąc schudnąć, konieczne jest regularne spożywanie posiłków. Będąc na diecie nie należy się obawiać spożywania 5 posiłków dziennie. Jedząc często, nasze porcje powinny być nieco mniejsze, przez co spożywamy mniej kalorii. Regularne jedzenie zapobiega napadom głodu i nadmiernemu łaknieniu, które niejednokrotnie skłania nas do spożywania przetworzonej żywności wysokoenergetycznej, takiej jak: słodycze, drożdżówki, produkty typu fast food i słone przekąski.

5 posiłków dziennie - jak dopasować godziny ?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, co ile godzin powinno się jeść. Aby utrzymanie danego schematu żywienia było dla nas łatwe, należy dostosować go do swojego trybu życia. Warto jednak pamiętać o podstawowych zasadach. Przerwy między posiłkami mogą się wahać między 2,5-4 godziny. Śniadanie należy jeść do godziny od przebudzenia, natomiast kolacja powinna być spożywana 2-3 godziny przed pójściem spać. Po głównych posiłkach przerwa może być nieco dłuższa, a po przekąskach krótsza. Przykładowy rozkład posiłków:

  • śniadanie: 7:30,
  • II śniadanie: 11:00,
  • obiad: 13:30,
  • podwieczorek: 17:00,
  • kolacja: 20.

Oczywistym jest, że nie każdy ma możliwość, aby zjeść np. 2 posiłki w pracy. W takiej sytuacji do pracy można przygotować jeden większy posiłek, a kolejny zjeść niedługo po powrocie do domu. Dobrym pomysłem są również drobne przekąski, jak np. orzechy i suszone owoce, które można szybko zjeść. Są one bardzo skoncentrowane, zarówno odżywczo, jak i kalorycznie, dlatego trzeba zachować umiar w ich spożywaniu.

Ile posiłków powinno jeść dziecko?

Organizm dziecka cały czas się rozwija, a proces ten zachodzi w różnym tempie w zależności od wieku dziecka. W pierwszych tygodniach życia wskazane jest tzw. karmienie na żądanie. Dziecko może jeść wtedy wielokrotnie w ciągu dnia. Z biegiem czasu liczba karmień zmniejsza się, jednocześnie zaczyna się rozszerzania diety. A ile powinno jeść roczne dziecko? Podobnie jak w przypadku osób dorosłych, posiłki należy podawać 4-5 razy dziennie. Zalecane są 3-4 posiłki uzupełniające i 1-2 przekąski. W dalszym ciągu zalecane jest mleko matki lub modyfikowane. W kolejnych latach życia dziecka ilość posiłków również powinna utrzymywać się na takim samym poziomie, jak u osób dorosłych.

Zdrowe nawyki z Instytutem zdrowia Sofra

Specjaliści z Instytutu Zdrowia Sofra zdają sobie sprawę, jak ważnym elementem zdrowej diety jest regularność posiłków. W czasie turnusów w Ośrodkach Instytutu uczestnicy mają zapewnione trzy główne posiłki o stałych porach. W celach edukacyjnych prowadzone są wykłady z zakresu zdrowego żywienia. Osoby na diecie warzywno-owocowej mają także możliwość uczestniczenia w prelekcjach i indywidualnych konsultacjach z dr nauk med. Ewą Dąbrowską.