Gruszki kuszą nas od wieków, nie tylko swoim smakiem, ale również drogocennymi właściwościami. Wartości odżywcze gruszek sprawiają, że wiele osób czerpie korzyści zdrowotne z ich spożywania. Dla kogo gruszki są najlepsze? Ile kalorii ma gruszka?
RODZAJE GRUSZEK
Grusza to drzewo pochodzące z rodziny różowatych. Najbardziej popularne odmiany gruszki to: Klapsa, Konferencja, Bonkreta Williamsa (odmiany deserowe), Lukasówka, General Leclerc (świetnie nadają się na przetwory).
Sezon na gruszki trwa od końca lata do późnej jesień, choć w sklepach oczywiście kupimy je przez cały rok. Miąższ gruszki zbudowany jest ze skupisk twardych komórek kamiennych, w których znajdują się składniki mineralne.
GRUSZKI – WARTOŚCI ODŻYWCZE
Głównym makroskładnikiem gruszki są węglowodany, które stanowią około 12% jej zawartości. Białka i tłuszcze występują w niewielkich ilościach, mniejszych niż 1%. Gruszki zawierają także 2% błonnika pokarmowego, który usprawnia działanie naszego organizmu.
Owoc ten jest źródłem takich składników mineralnych jak potas, wapń, sód, fosfor i rzadko spotykanego w owocach jodu. Ponadto gruszka zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), witaminę C i A.
Gruszki to owoce o średniej kaloryczności, w 100 g zawierają 58 kcal. Oznacza to, że jedna średnia gruszka ma 87 kcal. Może zatem zostać potraktowana jako niewielka przekąska, drugie śniadanie lub podwieczorek.
GRUSZKA – WŁAŚCIWOŚCI
Gruszka posiada liczne właściwości prozdrowotnych. Składniki w niej zawarte mogą zapobiegać wielu zaburzeniom i chorobom.
- Dzięki obecnemu błonnikowi i fruktozie usprawnia pracę przewodu pokarmowego, wpływa korzystnie na mikroflorę jelit i zapobiega zaparciom.
- Część gruszek może też być spożywane w celu zwalczania biegunek, ze względu na obecne garbniki.
- Występujący w gruszkach jod wpływa na działanie tarczycy i jest niezbędny do prawidłowej produkcji jej hormonów.
- Obecność potasu w owocach wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
- Spożywanie gruszek może też obniżyć ryzyko rozwoju nowotworów dzięki zawartym związkom o działaniu antyoksydacyjnym takim jak np. flawonoidy.
- Dzięki obecnemu kwasu foliowemu gruszki są świetnym produktem dla kobiet planujących ciąże i będących w ciąży. Składnik ten pomaga również w zapobieganiu niedokrwistości.
SUSZENIE GRUSZEK
Gruszki mogą być zjadanie zarówno w postaci świeżej, jak i po wysuszeniu. W wielu polskich domach są one wykorzystywane jako jeden ze składników tradycyjnego kompotu wigilijnego. Suszone gruszki są rzadziej spotykane w sklepach niż np. suszone daktyle, śliwki czy rodzynki, znajdziemy je głównie w dużych marketach lub sklepach ze zdrową żywnością.
Można oczywiście samodzielnie suszyć gruszki. W tym celu trzeba skorzystać np. z piekarnika. Pokrojone na cienkie plastry gruszki należy skropić rozcieńczonym z wodą sokiem z cytryny, wyłożyć na blaszkę do pieczenia, tak aby się nie stykały i piec w temperaturze 70°C do momentu aż zrobią się twarde. Gruszki można suszyć także w suszarce do żywności.
SUSZONE GRUSZKI – WŁAŚCIWOŚCI
Suszone gruszki są bardziej skoncentrowanym źródłem składników odżywczych niż świeże. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na dużą ilość potasu (wspomagającego walkę z nadciśnieniem tętniczym) oraz związków fenolowych i flawonoidów (obniżających ryzyko groźnych zaburzeń, m.in. stanów zapalnych, nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego).
Wraz z obniżeniem zawartości wody wzrasta także ilość węglowodanów. Stanowią one około 69% suszonych gruszek, w większości są to cukry proste. Po wysuszeniu wzrasta również kaloryczność tych owoców. 100 g suszonych gruszek dostarcza 262 kcal. Z tego względu należy pamiętać, aby nie przesadzać z ilością zjadanych suszonych gruszek.
OWOCE W DIECIE ODCHUDZAJĄCEJ
Choć owoce zawierają cukry proste, mogą być spożywane nawet podczas odchudzania. Nie powinny dominować w menu, ale śmiało można sobie pozwolić na 1-2 porcję owoców w ciągu dnia. Przykładem jest dieta niskokaloryczna, z której można skorzystać podczas pobytu w Ośrodkach Instytutu Zdrowia Sofra. Dzięki odpowiedniemu zbilansowaniu dieta ta pozwala na stopniową utratę kilogramów, a owoce wraz z warzywami zapewniają odpowiednią porcję witamin, minerałów i cennych związków bioaktywnych wspomagających nasze zdrowie.