Fasola jest produktem bardzo wartościowym. Występuje w różnych odmianach, dzięki czemu łatwo można ją wkomponować do wielu potraw, również tych słodkich. Jej przygotowanie wymaga jednak naszego zaangażowania i dlatego nie każdy chętnie po nią sięga. Dowiedz się jak gotować fasolę i poznaj jej prozdrowotne właściwości.

RODZAJE FASOLI

Fasola należy do nasion roślin bobowatych. To roślina jednoroczna występująca w blisko 20 gatunkach. Są one zróżnicowane pod względem kształtu, zabarwienia, wielkości i smaku. Oto najczęściej wybierane rodzaje fasoli:

  • fasola biała,
  • fasola czerwona,
  • fasola czarna,
  • fasola zielona,
  • fasola mung.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA I ENERGETYCZNA FASOLI

Fasola jest bardzo dobrym roślinnym źródłem białka. 100 g fasoli dostarcza około 21-25 g białka. Dominującym składnikiem fasoli są węglowodany przyswajalne, a ich zawartość wynosi średnio 41-47%. Fasola to także dobre źródło błonnika pokarmowego, który stanowi około 15% masy suchych nasion.

Oprócz podstawowych składników odżywczych fasola zawiera witaminy, zwłaszcza z grupy B, kwas foliowy, związki o działaniu antyoksydacyjnym oraz składniki mineralne takie jak: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, siarka.

W odróżnieniu od wielu warzyw fasola nie jest zaliczana do produktów niskokalorycznych.

Wartość energetyczna 100 g suchych nasion wynosi w przypadku białej fasoli 318 kcal, a w przypadku fasoli czerwonej i mung 347 kcal.

Fasola żółta, zwana też szparagową, jest zjadana w strąkach i pod względem wartości odżywczych nie przypomina wyżej wymienionych fasoli. Ma mniej makroskładników i niższą kaloryczność.

WŁAŚCIWOŚCI FASOLI

Fasola jest produktem o wysokiej wartości odżywczej. Dzięki dużej zawartości białka jest chętnie wybierana przez wegan i wegetarian w celu uzupełnienia tego składnika.

Błonnik pokarmowy, mimo że nie jest składnikiem odżywczym, jest wręcz niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Usprawnia perystaltykę jelit, odżywia prawidłową mikroflorę jelit, reguluje glikemię i poziom cholesterolu we krwi.

Zarówno błonnik, jak i białko wpływają pozytywnie na masę ciała. Zjadając produkt obfitujący w te składniki, jesteśmy w stanie zapewnić sobie dłuższe uczucie sytości, a łagodne wahania glukozy zapobiegają napadom głodu i obniżają chęć na słodycze. Z tego względu fasola jest produktem, którego nie powinno zabraknąć w diecie odchudzającej.

Spożycie fasoli jest ważnym elementem profilaktyki zdrowotnej. Składniki w niej zawarte obniżają ryzyko m.in. otyłości, miażdżycy, nowotworów.

JAK GOTOWAĆ FASOLĘ?

Fasolę trzeba moczyć w zimnej wodzie przez 8-12 godzin. Po zmianie wody należy ją gotować do miękkości, co może potrwać 45-90 minut w zależności od odmiany. Należy kierować się informacją zawartą na opakowaniu.

Nie masz czasu na gotowanie? Sięgnij po ugotowaną fasolę. Sprzedawane są one głównie w puszkach, choć coraz częściej można też znaleźć produkty dostępne w słoikach.

FASOLA – PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na dużą zawartość oligosacharydów fasola jest produktem ciężkostrawnym, o właściwościach wzdymających. Długotrwałe moczenie fasoli zmniejsza trochę ich zawartość, jednak osoby będące na diecie lekkostrawnej nie powinny po nią sięgać.

FASOLA – PRZEPISY

Biała fasola jest produktem chętnie wykorzystywanym w tradycyjnej polskiej kuchni. Z kolei czerwona fasola jest wykorzystywana do przygotowania potraw w stylu meksykańskim. Można ją dodawać do zup, potraw z makaronem, potrawek warzywnych lub przygotować z niej bezmięsne kotlety i pasty kanapkowe. Nadaje się również do wypieku ciast, takich jak np. brownie z fasoli.

FASOLA JAKO ZAMIENNIK MIĘSA

Nie tylko weganie powinni sięgać po fasolę jako źródło białka. Jej spożycie jest wskazane także u osób na diecie tradycyjnej w celu ograniczenia spożycia mięsa. Nadmiar mięsa, szczególnie czerwonego, nie jest korzystny dla zdrowia, dlatego warto korzystać z roślinnych zamienników, takich jak właśnie fasola.

Dietetycy w Instytucie Zdrowia Sofra komponują diety optymalne dla naszego zdrowia. Ich podstawą są produktu roślinne zawierające składniki niezbędne do utrzymania dobrego samopoczucie i obniżenia ryzyka rozwoju wielu schorzeń. Ponadto spożywanie mało przetworzonej żywności oraz obniżenie kaloryczności diety pomaga schudnąć w zdrowy sposób.