Dzika róża to nie tylko piękny krzew, lecz także roślina lecznicza i produkt spożywczy. Daje człowiekowi wiele korzyści zdrowotnych o czy wiedzieli nasi przodkowie już nawet wieki temu. Ale jakie dokładnie właściwości posiada dzika róża? Czy są jakieś przeciwwskazania do spożywania dzikiej róży? W jakiej formie można ją stosować?
Dzika róża – charakterystyka
Dzika róża (Rosa canina L.) to krzew występujący w Europie, Afryce i Azji. Charakteryzuje się różowymi lub białymi kwiatami oraz czerwonymi, kulistymi owocami. To one są najchętniej wykorzystywane, szczególnie w przemyśle spożywczym, jako składnik marmolad, syropów, herbat, zup. Dodawane są one też do ciast, lodów i deserów. Ponadto dzika róża jest stosowana w kosmetyce oraz przemyśle farmaceutycznym.
Dzika róża – wartość odżywcza
Dzika róża odznacza się wysoką zawartością składników bioaktywnych, zwłaszcza tych o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Obfituje też w inne witaminy: A, E, K i witaminy z grupy B. Jest bogatym źródłem związków polifenolowych oraz karotenoidów, m.in. β-karotenu, zeaksantyny, luteiny, likopenu.
Dodatkowo na prozdrowotne właściwości dzikiej róży wpływa obecność pektyn, kwasów organicznych, folianów i składników mineralnych, taki jak potas, magnez, wapń i żelazo.
Nie można również zapomnieć o obecnych w owocach dzikiej róży jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasach tłuszczowych.
Dzika róża a zdrowie
Prozdrowotne właściwości dzikiej róży były wielokrotnie badane przez naukowców. Wśród korzyści wynikających ze stosowania tej rośliny należy wymienić:
- działanie przeciwnowotworowe (poprzez redukcję stresu oksydacyjnego),
- właściwości przeciwzapalne,
- obniżenie ryzyka rozwoju osteoporozy,
- działanie moczopędne i ochrona przed infekcjami układu moczowego,
- ograniczenie bólu wynikającego z reumatologicznego zapalenia stawów oraz choroby zwyrodnieniowej stawów,
- zapobieganie uszkodzeniom błony śluzowej żołądka i wrzodom,
- obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi,
- działanie hepatoochronne (ogranicza uszkodzenie wątroby).
Dzika róża w diecie
Jednym z najbardziej popularnych produktów jest herbata z dzikiej róży. Można ją kupić, lub przygotować samodzielnie ze zmiażdżonych owoców dzikiej róży. Dobrym pomysłem jest także stosowanie syropu z dzikiej róży. Należy tylko pamiętać, że posiada on sporo cukru i nie jest polecany osobom z nieprawidłowym poziomem glukozy we krwi.
Jeżeli zależy nam na dostarczeniu do organizmu danego produktu w celach leczniczych, można sięgnąć po suplementy diety. Najlepiej, aby one były standaryzowane, czyli o potwierdzonej zawartości danego składnika.
Dzika róża w kosmetyce
Dzika róża jest chętnie wykorzystywana w kosmetologii. Z jej owoców produkowany jest olej różany będący bogatym źródłem antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspomaga on leczenie ran, oparzeń i stanów zapalnych skóry, spowalnia procesy starzenia. Można używać go również do pielęgnacji włosów.
Nasiona i płatki dzikiej róży są używane do produkcji skoncentrowanego olejku różanego, który dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, odkażająco, a także uspokajająco. Jest stosowany do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej.
Dzika róża – przeciwwskazania
Nie ma wielu przeciwwskazań do stosowania dzikiej róży. Powinny jej unikać głównie osoby ze skłonnością do zakrzepów, po przebytym zawale serca i udarze mózgu. Wynika to z zawartości rugosyny E, czyli składnika, który może powodować powstawanie zakrzepów krwi.
Kolejną grupą osób, która powinny ograniczyć spożywanie dzikiej róży, są pacjenci z hemochromatozą lub innymi chorobami, przy których niewskazany jest nadmiar żelaza w organizmie. Dzika róża posiada dużo witaminy C, która zwiększa wchłanianie tego pierwiastka.
Wspomóż swoje zdrowie i piękny wygląd z Instytutem Zdrowia Sofra
W Instytucie Zdrowia Sofra zadbasz nie tylko o zdrowie i dobre samopoczucie, ale również o atrakcyjny wygląd. Odpowiednio dobrana dieta, codzienna aktywność fizyczna i zabiegi kosmetyczne wpłyną pozytywnie na Twoje ciało. Z naszych turnusów chętnie korzystają osoby, które chcą zdrowo zrzucić zbędne kilogramy, pozostając pod opieką lekarza i dietetyka.