Zdrowa dieta jest korzystna nie tylko dla naszego wyglądu. Odpowiedni dobór produktów spożywczy wpływa na wiele aspektów naszego zdrowia, również na odporność. Chcesz cieszyć się każdą porą roku bez ciągłych infekcji? Dowiedz się, jak wygląda dieta wzmacniająca układ immunologiczny.

Na czym polega dieta na wzmocnienie odporności?

Dieta wzmacniająca układ immunologiczny bazuje na żywności posiadającej właściwości immunomodulujące. Wzmacnianie odporności opiera się m.in. na zwiększaniu wytwarzania i stymulowaniu komórek odpornościowych oraz łagodzeniu stanu zapalnego. Cześć składników odżywczych wpływa także pozytywnie stan skóry oraz błon śluzowych, czyli tkanek, które stanowią pierwsze miejsce kontaktu organizmu z bakteriami i wirusami.

Witaminy a układ odpornościowy

Większość osób jest świadoma zbawiennego wpływu witaminy C na odporność. Uszczelnia ona naczynia krwionośne, wspomaga walkę z infekcją. Warto jednak pamiętać o innych witaminach - odpowiednia dawka witaminy A jest niezbędna do rozwoju komórek układu immunologicznego oraz wzmacnia skórę i błony śluzowe. Witaminy A, C i E są antyoksydantami, czyli związkami neutralizującymi wolne rodniki tlenowe i zmniejszającymi stan zapalny.

Należy również wspomnieć o witaminie D, która m.in. wpływa na złagodzenie stanu zapalnego i osłabia reakcję alergiczną. Ze względu na niewielką podaż witaminy D z żywności (występuje ona w rybach, jajach, maśle i tłustym nabiale) łatwo doprowadzić do jej niedoboru, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy synteza skórna jest niewielka.

Składniki mineralne wzmacniające odporność

Podobnie jak w przypadku witamin, wśród minerałów także można spotkać te o właściwościach antyoksydacyjnych. Mowa o selenie i cynku. Wspomagają one działanie komórek układu immunologicznego i ograniczają przenikanie do organizmu drobnoustrojów chorobotwórczych. Znajdziemy je w nieoczyszczonych produktach zbożowych, orzechach, suchych nasionach roślin strączkowych i owocach morza.

Do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego konieczna jest również odpowiednia podaż żelaza. Jego niedobór będzie zwiększać podatność na infekcje. Żelazo jest obecne w produktach mięsnych oraz roślinnych (zbożach, natce pietruszki, nasionach strączkowych, kiełkach roślinnych).

Pozostałe cenne składniki odżywcze

Dieta na wzmocnienie odporności powinna zawierać niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wchodzą one w skład błon komórkowych ciała, w tym komórek odpornościowych oraz uczestniczą w reakcji na pojawiający się stan zapalny.

β-glukany będące rodzajem błonnika pokarmowego mają udowodnioną zdolność podnoszenia odporności. Ponadto wspomagają działanie antybiotyków i wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwpasożytnicze.

Nie należy także zapominać o probiotykach, czyli bakteriach wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pobudzają komórki układu odpornościowego, ograniczają reakcję alergiczną oraz uszczelniają barierę jelitową. Źródłem probiotyków są fermentowane produkty mleczne i kiszonki.

Dieta na wzmocnienie odporności – produkty zalecane

Wśród innych produktów o szczególnym działaniu immunomodulującym należy wyróżnić: 

  • czosnek, 
  • imbir, 
  • malinę, 
  • cytrusy, 
  • aronię, 
  • czarny bez, 
  • miód i propolis, 
  • aloes, 
  • produkty probiotyczne oraz zawierające β-glukany (m.in.: owies i inne zboża, drożdże, algi, grzyby). 

Wskazana jest duża ilość warzyw i owoców jako źródła witamin, minerałów, flawonoidów i innych związków bioaktywnych. Korzystnie na odporność wpływa też spożywanie produktów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takich jak: 

  • tłuste ryby morskie (łosoś, sardynki, makrela, śledź), 
  • algi, 
  • orzechy (zwłaszcza włoskie),
  • niektóre oleje (np. rzepakowy i lniany).

Buduj odporność z Instytutem Zdrowia Sofra!

Dostępna w ofercie Instytutu Zdrowia Sofra dieta pełnowartościowa wzbogacona o antyoksydanty i immunomodulatory jest przeznaczona dla osób chcących wzmocnić swoją odporność. Zalecana jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy rośnie podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe. Dieta jest skomponowana w taki sposób, aby dostarczać niezbędne składniki odżywcze w celu ogólnego wzmocnienia organizmu - immunomodulatory i przeciwutleniacze bezpośrednio wspomagają naszą odporność!