Dieta paleo, zwana inaczej dietą paleolityczną, jest sposobem żywienia nawiązującym do tego, w jaki sposób odżywiali się nasi przodkowie. Mowa o ludziach z ery paleolitycznej, gdy ludzie zdobywali jedzenie poprzez łowiectwo i zbieranie roślinności. Dieta paleo zakłada, że powinniśmy odżywiać się zgodnie z naszymi genami. Jednak czy dieta paleo jest zdrowa dla współczesnego człowieka?

Dieta paleo – co to jest?

Dieta paleo to dieta bazująca na produktach spożywczych, które były dostępne dla naszych przodków. Ówczesny człowiek nie potrafił uprawiać ziemi, żywił się więc zerwanymi lub wykopanymi roślinami oraz upolowanym mięsem i rybami.

Propagatorzy diety uznali, że sposób odżywiania się ludzi z ery paleolitycznej jest dla nas bardziej odpowiedni, ponieważ era ta trwała dużo dłużej niż neolit, w którym rozwijało się rolnictwo i udomowienie zwierząt. W rzeczywistości trudno potwierdzić, że to właśnie paleolit najbardziej ukształtował potrzeby żywieniowe współczesnego człowieka.

Dieta paleo – co jeść, a czego nie jeść?

Dieta paleo obfituje w dużą ilość niskoskrobiowych warzyw i owoców. Białko należy czerpać z chudego mięsa oraz ryb, lecz niewskazane są ich przetwory. Tłuszcze powinny pochodzić z olejów roślinnych, orzechów, tłustych ryb oraz awokado. Produkty te obfitują w zdrowe jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Stosując dietę paleo należy unikać żywności przetworzonej. Jest ona bogata w niezdrowe tłuszcze trans oraz cukry proste, które nasi przodkowie spożywali w niewielkiej ilości. Ówcześni ludzie nie spożywali mleka i jego przetworów, ponieważ nie hodowano jeszcze wtedy bydła. Z tego względu dieta paleo wyklucza z menu również te produkty. Kolejnymi składnikami, które należy wyeliminować, są zboża i nasiona roślin strączkowych. Są one źródłem dużej ilości węglowodanów oraz substancji antyodżywczych.

Dieta paleo – efekty

Wprowadzone wraz z dietą paleo zmiany menu dodają energii, pomagają w redukcji masy ciała, obniżeniu poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów. Tym samym mogą wspomagać walkę z licznymi chorobami cywilizacyjnymi, w szczególności chorobami sercowo-naczyniowymi. W diecie paleo dominują produkty o niskim indeksie glikemicznym, dlatego może być ona stosowana również przez osoby z insulinoopornością i cukrzycą. 

Dieta ta ma właściwości przeciwzapalne oraz wyklucza produkty, które mogą potencjalnie wywoływać reakcję autoimmunologiczną. Z tego względu dieta paleo wspomaga leczenie choroby Hashimoto oraz innych chorób wynikających z autoagresji. Jest także odpowiednia dla osób z alergią lub nietolerancją na gluten i mleko.

Czy i ile można schudnąć na diecie paleo?

Współczesna dieta paleo nie jest typową dietą odchudzającą. Została stworzona jako model żywienia do stosowania przez całe życie. Według założeń diety paleo, odpowiednie proporcje białka, tłuszczu i węglowodanów pozwalają na normalizację masy ciała. W diecie naszych przodków węglowodany nie były głównym makroskładnikiem. Zwiększone spożycie białka i tłuszczu podwyższa metabolizm i zapewnia dłuższe uczucie sytości, co jest korzystnym zjawiskiem szczególnie dla osób chcących schudnąć.

Spadek masy ciała na diecie paleo nie jest gwałtowny, ponieważ wynika ze zmiany nawyków żywieniowych. Stosowanie tej diety na stałe ma pozwolić na utrzymanie odpowiedniej masy ciała bez efektu jo-jo.

Dieta paleo –  przykładowy jadłospis

  • Śniadanie paleo: jajecznica; surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka;
  • II śniadanie paleo: jagody; orzechy włoskie;
  • Obiad paleo: zupa pomidorowa; pieczony kurczak; warzywa gotowane na parze;
  • Kolacja paleo: sałatka z łososiem i nasionami.

Czy dieta paleo jest dla wszystkich?

Stosowanie diety paleo może wiązać się z niedoborami pokarmowymi (m.in. wapnia, jodu). Nie jest ona wskazana dla dzieci, młodzieży i osób starszych ze względu na eliminację nabiału. Diety nie powinny stosować także kobiety w ciąży, gdyż duża podaż witaminy A może być niekorzystna dla płodu.

W ustaleniu sposobu żywienia dostosowanego do własnych potrzeb warto skorzystać z pomocy dietetyka. Specjaliści Instytutu Zdrowia Sofra nie tylko komponują odpowiednią dietę w czasie turnusów, ale również wspierają uczestników swoją wiedzą i doświadczeniem w dążeniu do poprawy zdrowia i wymarzonej sylwetki.