Batat, zwany inaczej słodkim ziemniakiem, posiada liczne właściwości prozdrowotne, dla których warto wprowadzić go do diety. Często jednak zastanawiamy się jak jeść bataty i z jakimi produktami je łączyć, aby nam smakowały. Poznaj przepisy z batatami, aby móc na co dzień korzystać z ich wartości odżywczych.

Bataty – wartości odżywcze

Bataty są produktem złożonym głównie z węglowodanów, a ich wartość energetyczna jest wyższa niż w przypadku wielu innych warzyw, w tym również zwykłych ziemniaków. 100 g batatów dostarcza:

  • 86 kcal,

  • 20 g węglowodanów,

  • 3 g błonnika pokarmowego,

  • 1,5 g białka,

  • śladowe ilości tłuszczu.

Obecne w batatach węglowodany proste nadają im charakterystyczny, słodki smak. Błonnik pokarmowy występuje w batatach w większej ilości niż w zwykłych ziemniakach. Znajdziemy go w postaci pektyn, celulozy, hemicelulozy i ligniny. Choć ilość tłuszczu obecna w batatach jest niewielka, warto podkreślić, że są to zdrowe kwasy tłuszczowe.

Bataty stanowią dobre źródło potasu, wapnia i witaminy A. Zawierają także korzystne dla zdrowia związki polifenolowe, takie jak m.in.: antocyjany, rutyna, kwercetyna i kwasy fenolowe.

Korzyści zdrowotne batatów

Wśród prozdrowotnych właściwości batatów możemy wyróżnić wspomaganie prawidłowej pracy organizmu oraz leczenie powszechnie występujących chorób.

  • Obecne w batatach antocyjany i karotenoidy wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego, wspomagają pamięć i koncentrację oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób degeneracyjnych mózgu.

  • Liczne związki o właściwościach przeciwutleniających występujące w batatach działają antynowotworowo poprzez spowolnienie rozwoju nieprawidłowych komórek i przyspieszenie ich śmierci.

  • Bataty pozytywnie wpływają na narząd wzroku i proces widzenia.

  • Jedzenie batatów działa ochronnie na wątrobę oraz błonę śluzową żołądka.

  • Bataty regulują stężenie glukozy we krwi poprzez korzystny wpływ na pracę komórek trzustki oraz zwiększają insulinowrażliwość tkanek.

  • Dzięki właściwościom przeciwzapalnym bataty mogą być stosowane wspomagająco w leczeniu infekcji oraz przewlekłych stanów zapalnych.

W przypadku osób ze schorzeniami wynikającymi z nadwagi i otyłości warto zastosować odpowiednio zbilansowaną dietę niskokaloryczną dostępną w Instytucie Zdrowia Sofra.

Bataty – przeciwwskazania

Większość osób może jeść bataty bez większych ograniczeń. Są jednak grupy osób, które powinny zachować ostrożność w ich spożywaniu.

Bataty są źródłem rafinozy, czyli związku, który przyczynia się do powstawania wzdęć. Znajdziemy go również w innych warzywach, głównie w suchych nasionach roślin strączkowych. W przypadku osób z niektórymi zaburzeniami ze strony układu pokarmowego (np. zespołem jelita wrażliwego) spożycie dużej ilości batatów może powodować nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości.

Choć bataty są korzystne dla osób z cukrzycą, nie oznacza to, że mogą być one spożywane bez jakichkolwiek ograniczeń. Takie osoby mogą oczywiście sięgać po bataty, jednak nie powinny spożywać ich w ogromnych ilościach, ponieważ finalnie doprowadzi to do spożycia zbyt wysokiej ilości węglowodanów. Tak jak w przypadku innych warzyw należy uważać, aby nie rozgotować batatów, ponieważ zwiększa to ich indeks glikemiczny.

Przepisy z batatami na wytrawne dania

Wbrew obawom batat to warzywo bardzo uniwersalne, które można użyć na naprawdę wiele sposobów. Najłatwiejszym sposobem na ich przygotowanie może być usmażenie lub upieczenie frytek z batatów. Ugotowane lub upieczone bataty to świetny dodatek do drugiego dania obiadowego i różnego rodzaju sałatek. Bataty mogą być bazą do przygotowania zup, puree, kopytek, zapiekanek, wegańskich pasztetów i burgerów.

Aby potrawy z batatami dobrze smakowały, warto je przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami (np. tymiankiem, rozmarynem) lub słodką i ostrą papryką, imbirem, kuminem oraz kolendrą.

Słodkie przepisy z batatami

Warzywo to nadaje się świetnie do przygotowania słodkich wypieków. Może stanowić zarówno składnik samego ciasta, jak i jego nadzienia lub kremu. Bataty dobrze smakują w koktajlach i deserach. Mogą też być bazą puszystych naleśników i placuszków. Ciekawym pomysłem na ich wykorzystanie jest przygotowanie powideł z batatów.