Witamina E bywa popularnie nazywana witaminą młodości. Jest bardzo silnym antyoksydantem, który dba nie tylko o nasz młody wygląd, ale również o zdrowie. Jej odpowiednia podaż ogranicza ryzyko licznych chorób, które są głównym powodem zgonów w Polsce. Z tego względu witaminę E można określić jako związek sprzyjający długowieczności. Dowiedz się, na co pomaga witamina E oraz gdzie ją znajdziemy.

CZYM JEST WITAMINA E? WŁAŚCIWOŚCI WITAMINY E

Witamina E jest związkiem należącym do tokoferoli i tokotrienoli. To składnik rozpuszczalny w tłuszczach. Związki te posiadają różnice w aktywności biologicznej, dlatego zawartość witaminy E określa się w równoważnikach α-tokoferolu.

Najbardziej cenimy witaminę E za działanie antyoksydacyjne. Neutralizuje ona wolne rodniki tlenowe, odpowiedzialne za rozwój wielu chorób, zwłaszcza cywilizacyjnych. Antyoksydanty spowalniają rozwój m.in.: nowotworów, choroby wieńcowej, miażdżycy i chorób neurodegeneracyjnych (choroby Alzheimera i Parkinsona). Witamina E jest także ważnym składnikiem dla sprawności układu rozrodczego, a jej odpowiednie spożycie wspomaga zajście w ciążę. Dodatkowo poprawia pracę układu odpornościowego.

WITAMINA E A WYGLĄD

Wolne rodniki tlenowe przyspieszają starzenie się skóry. Witamina E korzystnie wpływa na jej wygląd. Jest ona składnikiem dodawanym do kosmetyków o właściwościach przeciwstarzeniowych. Zmniejsza wrażliwość skóry na działanie promieniowania słonecznego, będącego czynnikiem przyspieszające procesy starzeniowe. Łagodzi zmiany trądzikowe i podrażnienia, rozjaśnia przebarwienia. Warto stosować ją zarówno jako składnik kosmetyków, jak i element naszej diety.

GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA E?

Główne źródła witaminy E to produkty roślinne. Najwięcej znajdziemy jej w żywności o dużej ilości kwasów tłuszczowych, szczególnie w olejach roślinnych takich jak olej z zarodków pszennych, krokoszowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek. Sporo znajdziemy jej również w orzechach, zwłaszcza laskowych, migdałach, słoneczniku, awokado, zbożowych produktach pełnoziarnistych (np. otrębach, płatkach zbożowych, razowym pieczywie). W mniejszych ilościach występuje w warzywach (takich jak papryka, pomidory, brokuły, szpinak, brukselka) i owocach (morelach czy porzeczkach). Witaminę E uzupełnimy także spożywając tłuste ryby morskie (m.in.: łosoś, makrela, tuńczyk), nabiał, mięso i drób.

JAKĄ WITAMINĘ E WYBRAĆ?

Zastanawiasz się, jaka witamina E jest najlepsza? W pierwszej kolejności warto wybierać naturalne produkty będące źródłem witaminy E. W przypadku gdy pojawiają się niedobory, można sięgnąć po produkty medyczne zawierające ten składnik.

Aby zapewnić optymalne wchłanianie witaminy E, konieczne jest spożywanie produktów będących źródłem tłuszczu. Bez jego obecności związek ten nie będzie mógł zostać wchłonięty i wykorzystany przez organizm.

JAK OBJAWIA SIĘ NIEDOBÓR WITAMINY E?

Niedobór witaminy E pojawia się dość rzadko, ponieważ jest to składnik powszechnie występujący w żywności. Najczęściej dotyka on osób z zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego upośledzającymi proces trawienia i wchłaniania. Inną grupą ryzyka są wcześniaki i dzieci z niską masą urodzeniową.  Brak odpowiedniej dawki witaminy E wywołuje zaburzenia w obrębie wielu układów, m.in.: ataksję, neuropatię, (schorzenia w obrębie układu nerwowego), retinopatię (zmiany w oczach), osłabienie układu odpornościowego.

WITAMINY W DIECIE

Prawidłowo skomponowana dieta pozwala na pokrycie zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. Dla osób, których dotychczasowy sposób żywienia nie pozwalał na zaspokojenie tych potrzeb Instytut Zdrowia Sofra przygotował dietę pełnowartościową. Jej podstawą są nieprzetworzone produkty spożywcze, pełne witamin, minerałów i składników bioaktywnych wspomagających zdrowie.