Regularne jedzenie to podstawowa zasada zdrowego sposobu odżywiania. Tymczasem, aktualny styl życia nie sprzyja regularnym posiłkom. Brak regularności będzie wpływać negatywnie na nasze zdrowie i sylwetkę. Poznaj konsekwencje wynikające z braku regularności posiłków oraz sposób by ją wprowadzić do swojej diety.

Regularność posiłków – jak często jeść?

Regularne jedzenie to nic innego jak spożywanie posiłków w zbliżonych do siebie odstępach czasowych. Najczęściej zalecane jest, aby przerwy między posiłkami wynosiły około 3-4 godziny (mogą się wahać od 2 do 5 godzin).

Do regularności posiłków warto podejść elastycznie i dopasować odstępy do własnych potrzeb. Długość przerw zależy od wielkości i ilości posiłków. Po mniejszych posiłkach (np. drugim śniadaniu, podwieczorku) odstęp może być krótszy, a po większych (np. obfitym obiedzie) dłuższy.

Głównym wyznacznikiem czasu spożywania posiłków jest odczuwanie głodu i sytości. Kolejny posiłek powinien być zjedzony zanim pojawi się mocny głód, lecz nie w czasie, gdy nadal odczuwamy duże najedzenie.

Regularne posiłki a zdrowie

Regularne posiłki mają zapobiegać negatywnym zmianom w organizmie, pojawiającym się wskutek głodzenia. Jeżeli przerwy między posiłkami są nieregularne i zbyt długie, organizm nie otrzymuje odpowiedniej dawki składników odżywczych. Z czasem sytuacja ta może doprowadzić do spowolnienia metabolizmu, ponieważ organizm będzie w ten sposób bronić się przed czasowym niedoborem energii.

Nieregularne przerwy między posiłkami wpływają negatywnie na glikemię. Bardzo długa przerwa może spowodować duży spadek glukozy we krwi i złe samopoczucie. Będzie to sprzyjać napadom wilczego głodu i sięganiu w kolejnej części dnia po niezdrowe, wysokoprzetworzone produkty, takie jak słodycze i słone przekąski. To z kolei spowoduje gwałtowny wzrost glukozy, a następnie mocny spadek.

Dodatkowo regularne jedzenie i niedoprowadzenie do dużego głodu sprzyja zdolności zapamiętywania, koncentracji oraz lepszej wydolności fizycznej.

Regularne jedzenie a odchudzanie

Regularność posiłków jest podstawą diety odchudzającej. Spowolniony metabolizm, gwałtowne wahania glukozy we krwi i rosnąca chęć na zjedzenie nadmiernej ilości kalorii po długiej przerwie sprzyja zatrzymaniu wagi, a nawet gromadzeniu nowych kilogramów. Aby dieta odchudzająca przyniosła efekty, najlepiej jest jeść często małe posiłki, nie dopuszczając do dużego głodu, który mógłby prowadzić potem do objadania się i wyrzutów sumienia.

Regularne posiłki a brak czasu

Bardzo często zdarza się, że powodem nieregularnych posiłków jest brak czasu. Duża ilość pracy, nauki, natłok obowiązków domowych, to tylko przykłady sytuacji, w których ciężko znaleźć chwilę na zjedzenie wartościowego posiłku. W momencie, gdy pojawia się mocny głód, sięgamy po łatwo dostępne batony z automatu lub fast foody. Jeżeli nie jesteśmy w stanie na bieżąco przygotowywać zdrowych posiłków, warto zrobić je z wyprzedzeniem, np. dzień wcześniej. Najlepiej zaplanować sobie gotowanie, dzięki czemu unikniemy sytuacji, w której zabraknie nam pomysłu na danie lub kluczowych składników do jego przyrządzenia.

Do pracy lub szkoły można zabrać nie tylko kanapki, ale także sałatkę, owsiankę, koktajl i tortille z ulubionymi dodatkami, owoce, a nawet domowe wypieki, które będą zdecydowanie lepszym wyborem niż sklepowe słodycze. Świetną przekąską dla osób z bardzo krótkimi przerwami na posiłek są orzechy i suszone owoce. Mimo niewielkiej objętości zawierają sporo kalorii i cenne składniki odżywcze.

Regularność posiłków a produkty spożywcze

W utrzymaniu regularnych przerw między posiłkami pomaga odpowiedni sposób komponowania menu. Wybierając posiłki zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego, białka i zdrowe tłuszcze, jesteśmy w stanie dłużej czuć się najedzeni, co w połączeniu z mniejszymi wahaniami glukozy we krwi zapobiega napadom głodu.

Jeżeli masz problem ze zdrowym komponowaniem posiłków, sięgnij po profesjonalną pomoc. Dietetycy Instytutu Zdrowia Sofra dbają o to, aby oferowane w Ośrodkach Instytutu jadłospisy sprzyjały zachowaniu regularności posiłków. Dodatkowo, konsultacje ze specjalistami z zakresu żywienia pomagają w wyrabianiu nawyków żywieniowe, które sprzyjają zdrowiu i szczupłej sylwetce.