Orkisz jest odmianą pszenicy, która w ostatnich latach powraca do łask. Coraz chętniej po nią sięgamy, zwłaszcza chcąc poprawić stan swojego zdrowia. Powszechnie uważa się, że orkisz jest korzystniejszy pod względem odżywczym niż inne zboża. Minusem natomiast jest jego wyższa cena. Zatem czy faktycznie warto sięgać po orkisz i produkty z niego wytwarzane? Poznaj prozdrowotne właściwości orkiszu i dowiedz się kto czerpie z niego najwięcej korzyści.

Orkisz – wartości odżywcze

Orkisz to starsza odmiana zboża pszenicznego, która sporo różni sią wartością odżywczą od odmiany zwyczajnej. Posiada więcej korzystnych dla zdrowia składników, takich jak białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne. Jest bogatym źródłem cynku, żelaza, potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz witamin A, D i E.

Ziarno orkiszu oraz produkty z niego powstałe zawierają także spore ilości karotenoidów i kwasów fenolowych będących przeciwutleniaczami. Są to związki neutralizujące wolne rodniki tlenowe, które przyspieszają procesy starzenia organizmu i rozwój wielu groźnych chorób.

Orkisz najczęściej wykorzystywany jest do przygotowania mąki oraz produktów z niej wytwarzanych, takich jak chleb, bułki i makaron.

Prozdrowotne właściwości orkiszu

Orkisz wykazuje wiele korzyści zdrowotnych, m.in.:

  • wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi dzięki zawartemu błonnikowi pokarmowemu oraz fitosterolom,

  • wspomaga regulację ciśnienia tętniczego krwi,

  • ogranicza rozwój chorób wywołanych stresem oksydacyjnym (m.in. chorób degeneracyjnych mózgu, miażdżycy, cukrzycy typu 2),

  • dzięki dużej ilości błonnika pokarmowego ma niewielki indeks glikemiczny, co przyczynia się do powolnego wchłaniania zjedzonego pożywienia i ograniczenia wahań glukozy we krwi,

  • korzystnie wpływa na układ odpornościowy człowieka,

  • ogranicza powstawanie komórek nowotworowych,

  • obecny w pełnoziarnistych produktach orkiszowych nierozpuszczalny błonnik pokarmowy reguluje perystaltykę jelit, zapobiegając tym samym zaparciom,

  • wykazuje korzystny wpływ na inne choroby układu pokarmowego.

Orkisz a odchudzanie

Żywność powstająca z orkiszu należy do produktów, które warto spożywać również podczas diety odchudzającej. Efekty w postaci wydłużonego proces trawienia i poprawy glikemii poposiłkowej sprawiają, że dłużej czujemy się najedzeni. Pozwala to uniknąć nagłych napadów głodu niedługo po posiłku, które zwykle kończą się sięganiem po niezdrowe przekąski. Dzięki temu jesteśmy w stanie spożyć mniej kalorii w ciągu dnia i łatwiej jest nam utrzymać zdrową dietę.

Orkisz a celiakia

Osoby chorujące na celiakię, alergię na gluten i nietolerancję glutenu zapewne zastanawiają się, czy mogą spożywać orkisz. Temat ten jest w dalszym ciągu analizowany. Większość aktualnych badań potwierdza jednak, że orkisz posiada podobne białka jak pszenica zwyczajna i dlatego nie może być spożywany przez osoby cierpiące na wspomniane schorzenia.

Jak stosować orkisz?

Orkisz można wpleść tak naprawdę prawie do każdego posiłku. W wielu sklepach kupimy chleb, bułki i makaron orkiszowy. Bez większego problemu powinniśmy także nabyć kaszę orkiszową lub otręby orkiszowe. Te drugie można dodać np. do domowej owsianki, ciasteczek zbożowych czy koktajlu.

Warto również sięgnąć po mąkę orkiszową. Można ją wykorzystać do domowych wypieków, naleśników i różnego rodzaju placuszków śniadaniowych.

Co dają zboża w diecie?

Pełnoziarniste produkty zbożowe to jeden z ważniejszych składników zdrowej diety. Są one bardzo wartościowe. Odżywiają organizm, mają właściwości regulujące oraz wspomagają leczenie i profilaktykę wielu schorzeń (w szczególności chorób metabolicznych i w obrębie przewodu pokarmowego). Jeżeli nie wiesz jak skomponować jadłospis, aby bazował na takich produktach i jednocześnie był smaczny, koniecznie wypróbuj dietę pełnowartościową dostępną w Instytucie Zdrowia Sofra. Podczas pobytu w Ośrodkach Instytutu zdobędziesz także cenną wiedzę, która pozwoli Ci w przyszłości na samodzielne podejmowanie zdrowych wyborów żywieniowych.