Ogórek zielony jest dość niepozornym warzywem. Na pierwszy rzut oka można przypuszczać, że nie jest bardzo wartościowy. W większości składa się w wody, przez co zawartość składników odżywczych jest niewielka. Czy zatem zielony ogórek jest zdrowy? Jakie są właściwości ogórków zielonych?

OGÓREK ZIELONY – CHARAKTERYSTYKA

Ogórek zielony to jedne z najczęściej wybieranych przez nas warzyw, szczególnie w  okresie letnim, gdy dostępne są te gruntowe. Można je oczywiście kupić przez cały rok, jednak poza sezonem są to głównie ogórki szklarniowe.

Często pojawia się pytanie – ogórek to owoc czy warzywo? Odpowiedź nie jest prosta. Według klasyfikacji botanicznej ogórek jest owocem rozwijającym się z kwiatów. Natomiast w klasyfikacji kulinarnej uznawany jest za warzywo, ze względu na mało słodki smak i wykorzystywanie go zazwyczaj do przygotowania wytrawnych potraw.

ZIELONY OGÓREK – KALORIE, WARTOŚCI ODŻYWCZE

Zielony ogórek to produkt, który wyróżnia się imponującą zawartością wody. Stanowi ona aż 95% ogórka, co wpływa na niską kaloryczność produktu. 100 g ogórka zielonego dostarcza raptem 15 kcal, przez co jest to jedno z najmniej kalorycznych warzyw. Spożywanie ogórków jest świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie odchudzającej. Łatwo można się nimi nasycić, jednocześnie spożywając bardzo małą ilość kalorii. Z tego względu są one idealnym dodatkiem do posiłku.

Ogórki stanowią źródło potasu, fosforu, wapnia. Dostarczają również do naszego organizmu witaminę K, C i β-karoten.

OGÓREK ZIELONY – WŁAŚCIWOŚCI

Duża ilość wody sprawia, że ogórki świetnie nawadniają organizm. Duża zawartość wody i niewielka węglowodanów sprawia, że ogórki są dobrym produktem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą. Ogórek zielony ma indeks glikemiczny równy 15. Oznacza to, że jego zjedzenie powoduje powolny i niewielki wzrost glukozy we krwi. Dlatego osoby z zaburzeniami glikemii mogą sięgać po ogórki bez obaw.

Ponadto ogórki zielone zawierają kukurbitacynę, czyli związek toksyczny, mający odstraszać gorzkim smakiem organizmy roślinożerne. Związek ten w ilościach występujących w ogórkach nie zagraża człowiekowi. Wręcz przeciwnie, substancja ta może wykazywać właściwości przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.

ZIELONY OGÓREK – PRZEPISY

Oprócz najprostszego sposobu wykorzystania ogórka, w postaci dodatku do kanapek, produkt ten można używać na wiele innych sposobów.

Łatwym, a zarazem pysznym pomysłem na wykorzystanie zielonych ogórków jest przygotowanie ich w towarzystwie pomidora. Część osób obawia się połączenie tych produktów z powodu obecnego w ogórkach enzymu askorbinazy, rozkładającego witaminę C obecną w pomidorach, jednak wystarczy odrobinę zakwasić sokiem z cytryny lub dobrym octem, aby ten proces powstrzymać. Poza tym warto jednak pamiętać, że witamina C jest obecna w wielu warzywach i owocach, więc zjedzenie zielonego ogórka z pomidorem nie spowoduje od razu niedoboru tej witaminy.

Przepis na lekką sałatkę z pomidorów i ogórków zielonych jest bardzo prosty. Umyte ogórki należy obrać i pokroić na plasterki, przełożyć do miseczki i lekko posolić. Umyte pomidory należy pokroić w kostkę, dodać do odciśniętych z nadmiaru wody ogórków. Całość wymieszać z jogurtem naturalnym lub śmietaną.

PRZETWORY Z ZIELONYCH OGÓRKÓW

Do najbardziej popularnych przetworów należą ogórki kiszone. W wyniku fermentacji zielone ogórki zyskują unikalny smak oraz zwiększa się ich wartość odżywcza. Kiszone ogórki zawierają jeszcze więcej witaminy C niż świeże oraz zostają wzbogacone w kwas mlekowy, który jest korzystny dla naszego układu pokarmowego i  odpornościowego.

Oprócz ogórków kiszonych i konserwowych warto przygotować na zimę także sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków. Świetnie nadaje się do obiadu, a dzięki pasteryzacji może być przechowywana nawet miesiącami.

ZIELONY OGÓREK A KURACJA ODCHUDZAJĄCA

Zielone ogórki, podobnie jak inne zielone warzywa, są produktem, którego nie powinno zabraknąć w menu podczas odchudzania. O tym, jak prawidłowo skomponować swój jadłospis podczas redukcji masy ciała, możesz dowiedzieć się podczas turnusu w jednym z Ośrodków Instytutu Zdrowia Sofra. W czasie pobytu skorzystasz nie tylko ze zbilansowanej, niskokalorycznej diety i konsultacji żywieniowych, ale również z wielu form aktywności fizycznej, które wspomagają utratę kilogramów.