Ze względu na lockdown spowodowany pandemią koronawirusa, jeszcze bardziej wzrosła popularność diet odchudzających. Brak regularnej aktywności fizycznej spowodował, że część osób musi mierzyć się z dodatkowymi kilogramami, których chciałaby się pozbyć jak najszybciej. Jaka jest najlepsza dieta na odchudzanie? Jedną z proponowanych jest dieta niskokaloryczna - na czym polega i dla kogo jest przeznaczona?

Dieta niskokaloryczna - charakterystyka

Podstawowym założeniem diety niskokalorycznej jest przyjmowanie dziennie około 1200 - 1600 kalorii. Limit kalorii zależy od kilku czynników, m.in. płci, wieku i aktywności fizycznej danej osoby. Wyższe zapotrzebowanie kaloryczne będzie miał mężczyzna w sile wieku pracujący fizycznie niż młoda kobieta spędzająca większość dnia za biurkiem. Spożywana ilość jedzenia na diecie ubogokalorycznej może więc różnić się w poszczególnych przypadkach, ale założenie jest niezmienne - dostarczać organizmowi zbyt małą liczbę kalorii, co w perspektywie czasu ma spowodować spadek wagi.

 

W jaki sposób dieta ubogoenergetyczna sprawia, że gubi się zbędne kilogramy? Przyjmowanie zmniejszonej ilości kalorii powoduje ubytek energetyczny, który zmusza organizm do czerpania energii z zapasów tłuszczu, a rezultatem jest znaczny spadek wagi po kilku miesiącach. Tempo chudnięcia jest oczywiście zależne od konkretnego przypadku - szacuje się, że przy diecie 1200 kcal powinno tracić się tygodniowo około 0,5 kg - 1 kg masy ciała. Jeśli proces następuje szybciej, należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ może to być niebezpieczne dla zdrowia.

Dieta ubogokaloryczna - jeść mało a często, czy dużo, ale rzadko?

Odpowiednie proporcje witamin i minerałów są szczególnie ważne w przypadku stosowania diety ubogoenergetycznej. Zaburzenie proporcji w przyjmowaniu węglowodanów, białek i tłuszczy może nie tylko negatywnie wpłynąć na ciało, ale także kondycję psychiczną. Aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji po zakończeniu diety niskokalorycznej i zapobiec tzw. efektowi jojo, warto prowadzić dietę pod opieką lekarza czy dietetyka. Może on pomóc w ułożeniu optymalnego planu żywienia z uwzględnieniem najbardziej preferowanych produktów. Należy pamiętać, że dieta najlepsze efekty przynosi w połączeniu z aktywnością fizyczną. Ćwiczenia, jedzenie w myśl zasady “mało, a często” i opieka specjalisty to bezpieczny sposób na zredukowanie tkanki tłuszczowej. 

Co jeść będąc na diecie ubogoenergetycznej?

Kto powinien skorzystać z takiej kuracji? Przede wszystkim osoby z bardzo wysokim wskaźnikiem BMI, wskazującym na znaczną otyłość. Dieta niskokaloryczna jest przede wszystkim rekomendowana osobom będącym w trakcie terapii przeciwnowotworowej, gdy ze względu na prowadzone leczenie przybierają na wadze. Celem diety jest ograniczenie przyrostu masy ciała, ale jednocześnie dostarczenie organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Jednym z przykładów diety ubogoenergetycznej jest dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej. Według jej autorki tzw. post warzywno-owocowy to sposób na skuteczną i nieinwazyjną utratę nadmiarowych kilogramów.

 

Dieta ubogokaloryczna powinna być prowadzona pod nadzorem lekarza lub dietetyka, który będzie kontrolował jej efekty. Opieka specjalisty zapewni nie tylko oczekiwane efekty, ale także dobre samopoczucie. Warto pamiętać także o regularnej aktywności fizycznej i pozytywnemu nastawieniu, a także szczególnie mieć na uwadze swoje zdrowie, a nie tylko chęć utraty wagi.