Migdały, choć powszechnie nazywane są orzechami, zaliczane są do nasion. Zarówno orzechy, jak i nasiona są ważnym elementem naszej diety, ponieważ stanowią skoncentrowane źródło składników odżywczych. Wybierając takie produkty, warto zwrócić uwagę na liczne korzyści zdrowotne migdałów. Poznaj 7 najważniejszych zalet migdałów.

Wartość odżywcza migdałów

Właściwości zdrowotne orzechów migdałowych wynikają z ich wysokiej gęstości odżywczej. Migdały obfitują w podstawowe składniki pokarmowe, co wpływ na ich wartość energetyczną. 100 g migdałów dostarcza 597 kcal. Składają się one w głównej mierze z tłuszczów (52%) i są dobrym źródłem białka, które stanowi 20% tych orzechów. Błonnik w migdałach to około 13% ich objętości, a zawartość węglowodanów przyswajalnych wynosi około 7%.

Wartość odżywcza orzechów migdałowych podnosi wysoka zawartość minerałów, takich jak potas, wapń i magnez. Migdały dostarczają także witaminy, m.in. E i B2.

Zdrowe tłuszcze w migdałach

Migdały w ponad połowie są zbudowane z tłuszczów. Większość z nich to jednonienasycone kwasy tłuszczowe (około 34%) i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (około 10%). Resztę stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Należy podkreślić, że migdały zawierają kwasy z rodziny omega-3, których często brakuje w naszej diecie. Choć ich ilość nie jest bardzo duża, a stosunek do kwasów omega-6 nie jest bardzo korzystny, warto po nie sięgać jako kolejne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w naszym menu. Są one bowiem odpowiedzialne za prawidłową budowę komórek, pracę układu odpornościowego, mózgu i narządu wzroku.

Migdały wspomagają serce

Regularne zjadanie migdałów działa korzystnie na układ krążenia. Obniża ryzyko rozwoju chorób w jego obrębie, reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu we krwi (zwiększa stężenie lipoprotein HDL, a zmniejsza lipoprotein LDL i cholesterolu ogółem).

Migdały wspomagają leczenie cukrzycy

Spożywanie migdałów wpływa pozytywnie na leczenie cukrzycy i insulinooporności. Przyczyniają się one do obniżenia:

  • stężenia cukru we krwi na czczo oraz po posiłku (ze względu na obecny błonnik pokarmowy),

  • poziomu hemoglobiny glikowanej będącej wskaźnikiem wyrównania cukrzycy,

  • poziomu insuliny na czczo,

  • wskaźnika insulinooporności.

Ponadto spożycie migdałów obniża ryzyko wystąpienia późnych powikłań cukrzycy.

Migdały jako źródło białka

Migdały posiadają spore ilości białka roślinnego. Badania naukowe potwierdzają korzyści wynikające z zastępowania (nawet częściowo) białka zwierzęcego białkiem roślinnym.

Orzechy i nasiona są jednym z najlepszych jego źródłem pochodzenia roślinnego. Wprowadzenie tych produktów do diety jest szczególnie istotne w przypadku osób będących na diecie wegańskiej i wegetariańskiej wykluczającej nabiał, ponieważ oprócz białka dostarczają również sporo wapnia.

Migdały a odchudzanie

Mimo że migdały są produktem wysokokalorycznym, wspomagają utratę masy ciała. Prawdopodobnie dzieje się tak, ponieważ wpływają na obniżenie apetytu, a co za tym idzie zmniejszają ilość kalorii spożywanych w ciągu doby. Poza tym ich spożycie pozwala uzupełnić składniki mineralne, zapobiegając niedoborom pokarmowym, które mogą się pojawić ze względu na obniżenie kaloryczności diety podczas odchudzania.

Poszukując zdrowego sposobu na utratę kilogramów, warto skorzystać z profesjonalnej pomocy oferowanej w Instytucie Zdrowia Sofra. Odpowiednio dopasowana dieta i regularna aktywność fizyczna pozwolą Ci schudnąć oraz wspomogą leczenie powszechnie występujących chorób cywilizacyjnych.

Migdały redukują stres

Składniki obecne w migdałach takie jak magnez, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B zmniejszają uczucie stresu oraz działają przeciwdepresyjnie. Ich spożywanie pomaga też na poprawę pamięci i koncentracji, dlatego warto po nie sięgać przed ważnym egzaminem lub realizując ważne projekty w pracy.

Migdały łagodzą objawy ciąży

Zjadanie migdałów jest jednym ze sprawdzonych sposobów walki z nudnościami, dlatego są polecane zwłaszcza w czasie ciąży. Łagodzą także zgagę, która bardzo często pojawia się wraz z upływem kolejnych miesięcy ciąży. Migdały nie tylko zmniejszają nieprzyjemne dolegliwości, ale również dostarczają kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka.