Kiełki to młode rośliny, które zaczynają wyrastać z nasion. Dzięki temu są skoncentrowanym źródłem składników odżywczych i warto włączyć je do codziennej diety. Kiełki można wyhodować z wielu różnych nasion. Różnią się one smakiem oraz wartościami odżywczymi. Sprawdź, które kiełki są najzdrowsze.

CZY KIEŁKI SĄ ZDROWE?

Kiełkowanie jest okresem najbardziej intensywnego rozwoju rośliny. W tym czasie substancje zapasowe są rozkładane na łatwo przyswajalne związki. Dochodzi do wytwarzania witaminy i aktywacji enzymów, niezbędnych do wykorzystywania związków odżywczych. Z tego względu składniki obecne w kiełkach występują w lepiej przyswajalnej formie niż w przypadku dorosłych roślin.

Kiełki są źródłem witamin (m.in. A, C, E, K, z grupy B), aminokwasów (w tym także egzogennych), nienasyconych kwasów tłuszczowych, związków fenolowych i składników mineralnych takich jak np. wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, selen, siarka, chrom.

KIEŁKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Spożywanie kiełków roślinnych pozwala na wzbogacenie diety o niezbędne składniki odżywcze. Związki te wspomagają profilaktykę chorób cywilizacyjnych i stymulują pracę przewodu pokarmowego. Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym warto stosować kiełki w profilaktyce nowotworów. Wspomagają pracę serca i regulują poziom cholesterolu we krwi.

KIEŁKI – RODZAJE

Najczęściej wybieranymi są kiełki: brokuła, rzodkiewki, fasoli mung, fasoli czerwonej, soczewicy, ciecierzycy, soi, gryki, pszenicy, kukurydzy.

Kiełki brokuła cenione są za obecność składnika o działaniu antynowotworowym, którym jest sulforafan. Składnik ten jest również pomocny w walce z bakteriami z gatunku Helicobacter pylori, które przyczyniają się do rozwoju choroby wrzodowej.

Kiełki rzodkiewki zachęcają nas do spożycia już samym wyglądem. Posiadają zielone listki i czerwono zabarwioną łodyżkę. Kiełki rzodkiewki wykazują właściwości antyoksydacyjne, wspomagają obniżanie cholesterolu oraz odporność organizmu.

Kiełki fasoli mung w smaku przypominają zielony groszek. Są dobrym źródłem witamin z grupy B, C i E. Wspomagają pracę układu nerwowego, odporność oraz walkę ze stanami zapalnymi.

CZY MOŻNA JEŚĆ KIEŁKI W CIĄŻY?

Kiełki są cennym pożywieniem również dla kobiet w ciąży. Należy jednak pamiętać, że warunki, w których kiełkują rośliny, czyli duża wilgotność i ciepło, są także dobrym środowiskiem do rozwoju bakterii. Zakażenia bakteryjne są szczególnie groźne w czasie ciąży i mogą nawet zagrażać zdrowiu i życiu rozwijającego się dziecka. Dlatego do spożywania kiełków w ciąży trzeba podejść z rozwagą, nie należy spożywać kiełków dłużej przechowywanych lub z nieznanego źródła. Ponadto bezpieczniej jest spożywać kiełki po obróbce termicznej.

JAK WYHODOWAĆ KIEŁKI?

Hodowanie kiełków w domu jest całkiem proste. Można to zrobić bez używanie jakiegokolwiek podłoża. W tym celu nasiona należy umieścić w szklanym słoiku i zalać wodą. Słoik przykrywamy gazą lub materiałem, przewiązujemy sznurkiem lub gumką. Po kilku godzinach należy zlać wodę i odstawić słoik w ciepłe miejsce. Nasiona w słoiku należy przepłukiwać wodą 3-4 razy w ciągu doby. Kiełki są gotowe do spożycia już nawet po 3 dniach.

Innym sposobem na wyhodowanie kiełków jest umieszczenie nasion na wacie nasączonej wodą.

Chcąc hodować kiełki, należy kupić nasiona specjalnie do tego przygotowane, które są przeznaczone do spożycia i nie zawierają żadnych szkodliwych dodatków.

JAK JEŚĆ KIEŁKI?

W Polsce kiełki najchętniej jadane są na surowo, jako dodatek do kanapek, sałatek i past kanapkowych. Można je również poddawać obróbce cieplnej. W przypadku kiełków z nasion roślin strączkowych jest to nawet wskazane, ponieważ surowe są ciężko strawne. Można dodawać je do duszonych i smażonych potraw oraz zup.

NIE WIESZ, JAK WZBOGACIĆ DIETĘ O CENNE SKŁADNIKI ODŻYWCZE?

Skorzystaj z diety pełnowartościowej dostępnej w ofercie Instytutu Zdrowia Sofra. Menu jest oparte na produktach o bardzo wysokiej zawartości składników odżywczych, takich jak kiełki nasion, zielone warzywa liściaste, pełnoziarniste produkty zbożowe, strączki. Dieta ta jest odpowiednia zarówno dla osób zdrowych, jak i cierpiących na różne schorzenia.