Kasza jaglana to wyjątkowy produkt. Może ją spożywać dosłownie każdy i czerpać z niej korzyści dla swojego zdrowia. Jest ona bardzo uniwersalnym produktem. Z jej użyciem przygotujesz zarówno wytrawne, jak i słodkie potrawy. Wiele osób ceni sobie również wpływ kaszy jaglanej na skórę i włosy. Poznaj zalety kaszy jaglanej oraz pomysły na posiłki z jej dodatkiem.

Wartość odżywcza kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest produktem otrzymywanym z prosa. Wyróżnia się na tle innych popularnych kasz wysoką zawartością białka wynoszącego 10,5% produktu. Warto podkreślić, że jest to kasza powstająca z surowca bezglutenowego, dlatego może być bez obaw spożywana przez osoby chore na celiakię i nietolerancję glutenu. Zdrowe węglowodany w kaszy jaglanej występują w postaci skrobi. Uwagę przykuwa także wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który stanowi 8% suchego produktu.

Wartość energetyczna kaszy jaglanej wynosi 352 kcal na 100 g produktu przed ugotowaniem.

W kaszy jaglanej znajdziemy witaminy z grupy B oraz witaminę E. Ponadto produkt ten jest bogatym źródłem polifenoli oraz karotenoidów, czyli składników o silnym działaniu antyoksydacyjnym.

Składniki mineralne obecne w kaszy jaglanej to przede wszystkim potas, fosfor, magnez i żelazo.

Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, a jej spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści. Kasza jaglana m.in.:

  • jest bogata w przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki tlenowe, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób cywilizacyjnych,

  • działa przeciwnowotworowo poprzez spowolnienie rozwoju komórek nowotworowych i szybszą ich śmierć,

  • reguluje poziom cholesterolu we krwi (podwyższa poziom lipoprotein frakcji HDL zwanych dobrym cholesterolem),

  • wpływa na obniżenie stężenia glukozy i insuliny we krwi,

  • wspomaga pracę wątroby, łagodzi stan zapalny w jej obrębie,

  • działa rozgrzewająco, przeciwwirusowo, wspomaga odporność,

  • ma odczyn zasadowy, dzięki czemu reguluje równowagę kwasowo-zasadową.

Kasza jaglana a odchudzanie

Zastanawiasz się czy można jeść kaszę jaglaną podczas odchudzania? Oczywiście, że tak. Zawiera ona sporo błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości. Pozwala to uniknąć podjadania między posiłkami.

Kasza jaglana podnosi stężenie adiponektyny, czyli hormonu regulującego apetyty oraz biorącego udział w metabolizowaniu tłuszczu i cukru.

Dzięki wysokiej zawartości białka, spożywanie kaszy jaglanej pomoże w utrzymaniu masy mięśniowej podczas prowadzenia diety niskokalorycznej.

Wpływ kaszy jaglanej na skórę i włosy

Kasza jaglana korzystnie wpływa na nasz wygląd. Jest ona źródłem krzemu, który poprawia stan i wygląd skóry, zwiększa jej nawilżenie i sprawia, że staje się elastyczna. Dodatkowo łagodzi stany zapalne, więc warto ją jeść regularnie zmagając się np. z trądzikiem. Składnik ten poprawia także kondycję włosów i paznokci. Antyoksydanty zawarte w kaszy jaglanej spowalniają procesy starzenia.

Jak jeść kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną można zjeść nie tylko jako dodatek do dań obiadowych. Można z niej przygotować kotlety i pulpety z różnymi dodatkami, farsz do pierogów oraz nadziewania cukinii i papryki. Kasza jaglana służy również do przygotowania budyniu, kaszy gotowanej na słodko z owocami oraz koktajlu. W domu można także przygotować mąkę z kaszy jaglanej, która posłuży nam do przygotowania bezglutenowych naleśników, racuszków i wypieków.

Minusem kaszy jaglanej jest często pojawiający się gorzki smak, przez co nie każdy za nią przepada. Można jednak go uniknąć. W tym celu, przed ugotowaniem kaszy jaglanej należy ją przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą.

Kasza w zdrowej diecie

Kasze są dodatkami zbożowymi świetnie uzupełniającymi naszą dietę. Właściwości alkalizujące wyróżniają kaszę jaglaną na tle innych kasz, dlatego warto po nią sięgać zwłaszcza chcąc przywrócić równowagę i pełnię zdrowia.

Jeżeli zależy Ci na oczyszczeniu i odkwaszeniu organizmu skorzystaj z diet oferowanych przez Instytut Zdrowia Sofra.