Kalarepa należy do niedocenianych produktów. Jest o wiele mniej popularna niż spokrewnione z nią warzywa, ale nie mniej wartościowa. Być może sytuacja ta spowodowana jest brakiem pomysłu na jej wykorzystanie. Dowiedz się zatem jak jeść kalarepę oraz poznaj jej liczne właściwości zdrowotne.

Kalarepa – wartość odżywcza

Kalarepa, podobnie jak kapusta, brokuł czy kalafior, należy do rodziny roślin krzyżowych. Jadalną część kalarepy jest zgrubiały fragment łodygi. Warzywo to posiada niską kaloryczność, która w 100 g produktu wynosi 27 kcal. Dzieje się tak, ponieważ kalarepa w większości składa się z wody. Jest ona także źródłem błonnika pokarmowego, który stanowi około 3% kalarepy.

Kalarepa jest bogata w witaminy, zwłaszcza witaminę C, witamin z grupy B i karotenoidy (β–karoten, luteinę). Zjedzenie średniej wielkości kalarepy pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto kalarepa jest źródłem składników mineralnych takich jak m.in.: wapń, potas, magnez i żelazo. Warzywo to obfituje także w cenne żywieniowo związki biologicznie czynne, do których należą izotiocyjaniany i sulforafan.

Kalarepa – właściwości zdrowotne

Kalarepa jest bardzo wartościowym produktem spożywczym:

  • niewielka zawartość węglowodanów i spora ilość błonnika sprawiają, że spożycie kalarepy nie wywołuje bardzo gwałtownych wahań glukozy we krwi (kalarepa, zwłaszcza surowa, może być spożywana przez osoby z insulinoopornością oraz chore na cukrzycę),

  • jedzenie kalarepy sprzyja dłuższemu utrzymaniu sytości przy niskiej ilości spożytych kalorii, dlatego jest ona korzystna podczas diety odchudzającej,

  • obecne w niej witaminy wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego,

  • będąc źródłem składników bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych, kalarepa pomaga w zwalczaniu stresu oksydacyjnego, stanów zapalnych oraz wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe,

  • warto też wspomnieć o korzystnym wpływie luteiny na funkcjonowanie narządu wzroku.

Kalarepa – przeciwwskazania

Mimo wielu prozdrowotnych właściwości kalarepy, warzywo to nie jest odpowiednie dla każdego. Tak samo jak inne rośliny  krzyżowe, kalarepa jest źródłem goitrogenów (inaczej określanych jako substancje wolotwórcze). Są to substancje antyodżywcze, które poprzez negatywny wpływ na wchłanianie jodu zaburzające pracę tarczycy. Spożywanie produktów będących źródłem goitrogenów  powinno zatem być ograniczone przez pacjentów z chorobami tarczycy. Z kolei osoby zdrowe nie muszą obawiać się działania tych substancji, o ile nie spożywają ogromnych ilości warzyw, które w nie obfitują.

Jak jeść kalarepę?

Kalarepa najczęściej stosowana jest jako składnik zup lub jeden z dodatków nadających aromat rosołowi. Oczywiście kalarepę można stosować w potrawkach warzywnych i mięsnych, w postaci duszonej, po upieczeniu lub grillowaniu. Niemniej jednak warto również sięgać po surową kalarepę, ponieważ w tej formie zachowuje najwięcej składników aktywnych. Z surowej kalarepy można przygotować surówkę lub pokroić ją w słupki i podać z aromatycznym sosem czy humusem. Świetnym pomysłem jest kiszenie kalarepy, co dodatkowo  podnosi wartość odżywczą tego warzywa.

W kuchni można też wykorzystać liście kalarepy. Nadadzą się one do przygotowania sałatki, pesto lub oryginalnych gołąbków.

Dieta bogata w warzywa – zalety

Dieta obfitująca w warzywa jest niezbędna do zachowania zdrowia. Produkty te są źródłem składników bioaktywnych regulujących pracę całego organizmu. Dzięki temu, że warzywa są zwykle niskokaloryczne i obfitują w błonnik pokarmowy, sprzyjają również utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Istotne jest także, aby nasza dieta była urozmaicona i nie opierała się wyłącznie na kilku produktach.

Uczestnicząc w programie dr Ewy Dąbrowskiej prowadzonym w Instytucie Zdrowia Sofra możesz skorzystać z jednego z 4 wariantów diet warzywno-owocowych. Taka kuracja pozwoli na oczyszczenie organizmu i nasycenie go cennymi składnikami odżywczymi. W rezultacie wpłynie to na poprawę Twoich wyników badań, samopoczucia i pomoże w utracie zbędnych kilogramów.