Grzybica jelit (kandydoza) jest coraz powszechniejszym problemem. Choroba ta bywa późno diagnozowana, a jej uporczywe objawy mogą nam towarzyszyć nawet latami i prowadzić do rozwoju innych groźnych zaburzeń. Odpowiednie rozpoznanie i wdrożenie leczenia skutecznie prowadzi do wyzdrowienia. Poznaj objawy grzybicy jelit i sposób na jej zwalczenie.

Czym jest kandydoza?

Organizm człowieka zamieszkują liczne, niezbędne do życia drobnoustroje. Wskutek działania różnych czynników może dojść do zaburzenia naturalnej mikroflory. Stwarza to ryzyko do zakażenia drobnoustrojami patogennymi lub nadmiernego rozrostu jednego ze szczepów bakterii czy grzybów.

O kandydozie układu pokarmowego mówimy, gdy dochodzi do rozrostu naturalnie występujących w organizmie grzybów z rodzaju Candida. Ich rozwojowi sprzyja przyjmowanie niektórych leków, część chorób (np. nowotwory, AIDS, cukrzyca), przewlekły stres oraz dieta bogata w cukry proste i z dużą ilością produktów odzwierzęcych.

Jak zdiagnozować grzybicę jelit? Objawy grzybicy jelit

Grzybica jelit daje wiele niecharakterystycznych objawów, które mogą występować również przy innych schorzeniach, np. nietolerancjach pokarmowych czy zespole jelita drażliwego. Do objawów grzybicy jelit należą m.in.:

  • bóle brzucha,

  • nudności,

  • zgaga,

  • przelewanie i bulgotanie w jamie brzusznej,

  • wzdęcia,

  • biegunki przeplatające się z zaparciami,

  • śluz lub krew w stolcu.

U części osób mogą też wystąpić inne objawy grzybicy jelit, takie jak np. niezamierzony spadek masy ciała, brak apetytu, gorączka czy przewlekłe zmęczenie.

Sama obecność tych objawów nie wystarcza do postawienia diagnozy. W celu rozpoznania grzybicy jelit wykonuje się różne badania, wśród których wyróżniamy np. badania krwi wykrywające specyficzny antygen, a także badania próbki tkanek i kału w celu wykrycia grzybów.

Leczenie grzybicy jelit

Nieleczona grzybica jelit prowadzi do poważnych konsekwencji, m.in. rozwoju wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, żylaków odbytu, osłabienia układu odpornościowego, depresji, trądziku, egzemy czy atopowego zapalenia skóry. Nie warto zatem bagatelizować swoich objawów. Leczenie opiera się na stosowaniu leków przeciwgrzybiczych oraz modyfikacji stylu życia.

Bardzo ważne jest stosowanie produktów zawierających żywe kultury bakterii. Probiotyk na grzybice jelit może występować w postaci kiszonek, fermentowanych przetworów mlecznych (np. jogurtu, kefiru) lub preparatów aptecznych.

Grzybica jelit – dieta

Odpowiednia dieta przy grzybicy jelit jest podstawowym elementem terapii. W celu wyzdrowienia konieczne jest unikanie źródeł cukrów prostych, które stanowią pożywkę dla grzybów. Do zakazanych produktów należą:

  • słodycze, desery i wypieki słodzone cukrem,

  • oczyszczone produkty zbożowe, np. białe pieczywo, ryż, makaron, płatki śniadaniowe,

  • cukier, miód, syrop z agawy, klonowy,

  • słodzone napoje, nektary, syropy owocowe,

  • dosładzane dżemy, owoce konserwowe.

Dodatkowo należy ograniczyć wysokowęglowodanowe owoce i warzywa (takie jak banany, winogrona, ziemniaki, kukurydza), alkohol, silną herbatę, kawę oraz produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza te o wysokiej zawartości tłuszczu.

Dieta na grzybicę jelit powinna natomiast zawierać:

  • węglowodany złożone i błonnik pokarmowy pod postacią zbożowych produktów pełnoziarnistych (np. razowe pieczywo, płatki zbożowe, grube kasze), roślin strączkowych i innych warzyw (w postaci nieprzetworzonej),

  • nasiona, orzechy, ryby, oleje roślinne,

  • działające wspomagająco przyprawy: kurkumę, imbir, czosnek, cynamon, tymianek, oregano, rozmaryn, gałkę muszkatołową,

  • w mniejszych ilościach chudy nabiał i mięso, najlepiej pochodzące z hodowli bez antybiotyków.

Specjalistyczna dieta dbająca o mikrobiom

Grzybica jelit oraz inne zaburzenia mikrobiomu jelitowego bywają trudne do wyleczenia. W powrocie do zdrowia pomoże Ci dieta bałtycka dostępna w Ośrodkach Instytutu Zdrowia Sofra. Jej prozdrowotne właściwości sprawiają, że jest ona korzystna dla ludzi w każdym wieku, zarówno zdrowych, jak i cierpiących na liczne choroby, szczególnie cywilizacyjne. W ofercie Instytutu dostępne są również wypiekane na miejscu chleby i batony prebiotyczne, które wspomagają rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej.