Dieta zupowa, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na spożywaniu posiłków w postaci zup. Jest ona znana od wielu lat. Wśród najbardziej popularnych odmian należy wspomnieć o diecie kapuścianej, która zakłada spożywanie tylko kapuśniaku. Obecnie diety zupowe skupiają się na różnorodności, dzięki czemu kuracja taka może przynieść sporo korzyści, a dodatkowo nie będzie monotonna.

Zalety płynące ze spożywania zup

Zupa pozwala nam na dostarczenie najważniejszych elementów diety: warzyw i wody. Warzywa to główny składnik zup i powinny one stanowić podstawę żywienia człowieka. Są bogate w witaminy, minerały i substancje bioaktywne, zawierają także błonnik pokarmowy, który ma wielokierunkowe, pozytywne oddziaływanie na zdrowie, a ponadto pozwala na uzyskanie uczucia sytości.

Drugim podstawowym elementem zupy jest woda, która stanowi główny składnik budujący nasz organizm i jest niezbędna do życia. Uczestniczy w transporcie tlenu i substancji odżywczych, oczyszcza organizm z toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii, reguluje temperaturę ciała i stanowi ochronę dla narządów wewnętrznych. Spożycie wody jest często zbyt niskie, a już nawet niewielkie odwodnienie będzie powodować nieprzyjemne dolegliwości, takie jak ból głowy, osłabienie, problemy z koncentracją czy zaparcia. Spożywanie zup prowadzi do zwiększenia spożycia wody wraz z posiłkiem.

Dieta zupowa – zasady żywienia

W diecie tej posiłki występują głównie w postaci zup. Najlepiej przygotowywać zupy samodzielnie z warzyw sezonowych lub mrożonych, ale nie należy doprowadzać do ich rozgotowania. Warto również pamiętać o dodatku białka w postaci warzyw strączkowych, niewielkiej ilości chudego mięsa lub ryb. Niewskazane są dodatki z wysokim indeksem glikemicznym, takie jak makaron czy biały ryż. Lepiej unikać dań gotowych dostępnych w sklepach, ponieważ często zawierają duże ilości sodu.

Będąc na diecie zupowej, warto nie ograniczać się do jednego rodzaju zupy. Im większa różnorodność, tym więcej cennych składników jesteśmy w stanie dostarczyć do organizmu. Przykładowo, w ciągu jednego dnia w menu może pojawić się: zupa pomidorowo-paprykowa z soczewicą, bulion na bazie włoszczyzny z pulpetami z dorsza oraz krem z cukinii i zielonego groszku.

Dieta zupowa – efekty

Dieta zupowa jest pomocnym narzędziem w walce z odchudzaniem. Jej niska kaloryczność umożliwia szybką utratę kilogramów, a duża objętość posiłku i zawartość błonnika zapobiega uczuciu głodu, który często towarzyszy dietom redukcyjnym. Taka kuracja pozwala dodatkowo na oczyszczenie organizmu i nasycenie składnikami odżywczymi. Substancje biologicznie czynne występujące w warzywach wspomagają leczenie wielu przewlekłych chorób, przede wszystkim chorób układu sercowo-naczyniowego.

Należy jednak pamiętać, że zbyt długie stosowanie pełnej diety zupowej, przy bardzo niskiej wartości kalorycznej posiłków, może powodować zachwianie metabolizmu i zwiększenia trudności z utratą wagi. Klasyczna dieta zupowa nie jest wskazana w przypadku dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży i osób wyniszczonych chorobami. Natomiast obecność jednej czy dwóch porcji zupy w ciągu dnia jest korzystna dla każdego. W Instytucie Zdrowia Sofra zupy pojawiają się w codziennym menu, a dietetycy dbają o ich różnorodność.