Post warzywno-owocowy dr Ewy Dąbrowskiej nie polega na spożywaniu dowolnych produktów pochodzenia roślinnego. To dieta wegańska skomponowana ze ściśle wybranych warzyw i tylko kilku owoców. Dr Ewa Dąbrowska odkryła sekret, jak za pomocą postu przywrócić organizmowi równowagę, a przy okazji zrzucić zbędne kilogramy. Poznaj dietę, która już wielu pomogła wrócić do formy.

  1. W czym tkwi sekret diety Ewy Dąbrowskiej?

  2. Dieta warzywno-owocowa – zasady, czyli co, jak i ile jeść

  3. Dieta Dąbrowskiej – efekty widoczne po zakończeniu postu warzywno-owocowego

  4. Jak wygląda dzień na diecie dr Ewy Dąbrowskiej? Przykładowy jadłospis

W czym tkwi sekret diety Ewy Dąbrowskiej?

W organizmie ciągle zachodzą zmiany – jedne komórki powstają, inne obumierają lub ulegają uszkodzeniom. W przypadku tych ostatnich procesów za uszkodzenia odpowiada wiele czynników. Należy do nich nie tylko zła dieta, ale i stres, promieniowanie UV czy zanieczyszczenie środowiska. Zmiany w organizmie, także na poziomie komórkowym, zwiększają ryzyko zachorowania m.in. na nowotwory, choroby cywilizacyjne i powodują gorsze samopoczucie. W takiej chwili jest potrzebna dieta, która wspomaga leczenie. Jest nią właśnie post owocowo-warzywny dr Ewy Dąbrowskiej. Lekarka stworzyła dietę, która oczyszcza organizm, regeneruje go, a nawet cofa niepokojące zmiany, które w nim zaszły. 

Jak to możliwe, że głodówka-dieta oczyszczająca Dąbrowskiej jest dobra dla organizmu?

Spożywany pokarm jest metabolizowany przez organizm – jedzenie to paliwo dla wszystkich organów. Zapotrzebowanie na energię wyraża się w dobrze wszystkim znanych kaloriach. Kiedy spożywanych kalorii jest za dużo, w organizmie odkłada się tłuszcz. Jest to m.in. tłuszcz trzewny, którego nadmiar sprzyja zachorowaniom na choroby cywilizacyjne. Natomiast gdy kalorii jest za mało, organizm musi poradzić sobie inaczej. Zaczyna wtedy sam siebie „pożerać”. Nazywa się to autofagią.

Autofagia to odżywianie endogenne. Organizm, szukając paliwa m.in. dla mózgu, zaczyna metabolizować uszkodzone komórki i organelle komórkowe. Są  pochłaniane przez zdrowe komórki, a w wyniku procesów metabolicznych zmieniają się w glukozę. To tak powstaje energia zasilająca organizm podczas diety 

dr Ewy Dąbrowskiej. To zjawisko ma dwa skutki:

  • po pierwsze, z organizmu są eliminowane uszkodzone struktury komórkowe, które w nim zalegają i które mogą powodować choroby;

  • pod drugie, organizm, który nie ma dostatecznej ilości paliwa z zewnątrz, spala swojej zapasy, czyli m.in. odłożoną tkankę tłuszczową. Dzięki temu  warzywno-owocowy post Ewy Dąbrowskiej prowadzi również do spadku wagi. 

Sirtuiny i dieta – dr Dąbrowska znalazła sposób na aktywację cennych białek

Sirtuiny pierwotnie zostały wykryte u drożdży (Saccharomyces cerevisiae). Było to białko SIR2. Następnie odkryto je także m.in. u ssaków. Dziś po latach badań nad tymi białkami wiadomo, że sirtuiny mają wpływ na wiele funkcji komórkowych.  Biorą  udział  w procesach fizjologicznych i patologicznych m.in. takich jak starzenie, odpowiedź na restrykcje kaloryczne w odżywianiu, odporność na stres. Są również zaangażowane w procesy związane ze stanem zapalnym oraz w apoptotyczną śmierć komórek.

Sirtuiny mają ogromny, dobroczynny wpływ na organizm, a ich aktywacji sprzyja restrykcyjna, niskokaloryczna dieta – taka jak post warzywno-owocowy dr Ewy Dąbrowskiej. Białka te odgrywają istotną rolę w procesach starzenia i regulacji długości życia. Ich większa aktywność w organizmie to większa szansa na przeżycie wielu lat w dobrym zdrowiu. Sirtuiny regulują też:

  • metabolizm tłuszczów,

  • metabolizm glukozy,

  • mechanizmy regeneracyjne DNA.

Jest to kolejny dowód na to, że dieta dr Ewy Dąbrowskiej oddaje ideę Hipokratesa „Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Jej post mobilizuje organizm, by sam się regenerował – jednak jest potrzebne drastyczne zmniejszenie liczby spożywanych dziennie kalorii.

Dieta warzywno-owocowa – zasady, czyli co, jak i ile jeść

Post warzywno-owocowy nie powinien trwać dłużej niż 6 tygodni. W tym czasie – zależnie od ustaleń z dietetykiem – trzeba niekiedy obniżyć łączną kaloryczność dziennego menu do zaledwie 600 kcal. Oprócz tego należy restrykcyjnie, sumienne przestrzegać zasad dotyczących rodzaju spożywanych warzyw i owoców, a nawet wypijanych napojów. Efektem takiego poświęcenia jest regeneracja organizmu, jego pełen detoks i niższa masa ciała, którą należy traktować jednak jako bonus do diety. 

Od czego zaczyna się stosowanie diety Ewy Dąbrowskiej?

W związku z tym, że nie można narażać organizmu na szok żywieniowy z dnia na dzień, dieta Ewy Dąbrowskiej jest podzielona na 4 etapy. Pierwszy z nich to tylko przygotowania do samego postu. Należy wtedy zrezygnować z używek oraz kawy i czarnej herbaty. To także moment, w którym chcący rozpocząć post palacze muszą przestać palić. Oprócz tego w czasie przygotowań do rozpoczęcia diety dr Ewy Dąbrowskiej eliminuje się mięso. 

Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej – co można jeść w czasie tej diety?

Drugi etap postu warzywno-owocowego to faktyczny moment rozpoczęcia diety i żywieniowa rewolucja. Z codziennego menu muszą wtedy zniknąć wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, a oprócz tego ryż, kasza, makaron, ziemniaki, chleb, mąka, cukier oraz oleje i oliwy. W czasie postu nie można jeść orzechów ani słodyczy oraz wielu owoców – bananów, winogron, fig, daktyli, ananasa. Na czas jego trwania należy także zapomnieć o słodzonych napojach. Z diety muszą zniknąć również wysokoskrobiowe warzywa. Należą do nich np. ziemniaki i bataty.

Podczas diety dr Ewy Dąbrowskiej pije się warzywno-owocowe soki, smoothie i koktajle. Je się sałatki, surówki oraz zupy, zupy-kremy oraz musy owocowe. Dozwolone jest spożywanie zarówno gotowanych, jak i pieczonych warzyw, ale autorka diety zaleca, aby jak najczęściej jeść je na surowo. W przypadku napojów można sięgać po napary ziołowe (np. rumianek, miętę, herbatkę z mniszka lekarskiego) lub owocowe (np. z owoców dzikiej róży) oraz po wodę i niesłodzone kompoty. 

Ważne, aby przygotowywane posiłki składały się wyłącznie z:

  • warzyw psiankowatych – bakłażanów, papryki, pomidorów;

  • warzyw korzeniowych – buraków, selera, marchwi, pasternaku i pietruszki;

  • warzyw zielonych warzyw liściastych – jarmużu, szpinaku, z dowolnych rodzajów sałat, natki pietruszki oraz m.in. botwinki, koperku i ziół;

  • warzyw kapustnych – zalicza się do nich zarówno kapustę białą, czerwoną, pekińską i włoską, jak i rzepę, rzodkiewkę, kalafiora, brukiew i brokuły,

  • warzyw dyniowatych – kabaczków, ogórków i dyni;

  • warzyw cebulowych – z cebuli, szczypiorku, czosnku i pora;

  • z niskokalorycznych i zawierających mało cukrów owoców – poszcząc, można jeść truskawki, poziomki, grejpfruty, jabłka, cytryny, jagody, kiwi i borówki.

Po zakończeniu postu następuje etap polegający na przygotowaniu do wyjścia z diety. Wtedy stopniowo, powoli są włączane do jadłospisu wartościowe, zdrowe, a zakazane do tej pory pokarmy. Dopiero gdy organizm przyzwyczai się do zmiany, następuje czwarty etap postu warzywno-owocowego, czyli wyjście z diety. Polega on na powrocie do pełnowartościowego, codziennego menu, jednak składającego się w dużej mierze ze świeżych warzyw i owoców oraz z jak najmniej przetworzonych produktów. To ważne, aby efekty diety utrzymały się przez dłuższy czas. 

Dieta Dąbrowskiej – efekty widoczne po zakończeniu postu warzywno-owocowego

O efektach diety chętnie mówi sama jej autorka. Zauważyła, że:

  • praktykowanie postów warzywno-owocowych poprawia odporność organizmu;

  • u 83 proc. chorych z cukrzycą typu 2 już po jednym tygodniu postu warzywno-owocowego nastąpiła normalizacja poziomu cukru;

  • po jednym tygodniu diety  u 71% pacjentów z nadciśnieniem zaobserwowano normalizację ciśnienia krwi;

  • post owocowy pomagał osobom z marskością wątroby i z wodobrzuszem  opornym na leki moczopędne. Dochodziło do normalizacji poziomu enzymów wątrobowych, odzyskiwali oni siły i poprawiał się wygląd ich cery.

Post Ewy Dąbrowskiej pomaga oczyścić organizm i pozbyć się zbędnych kilogramów – choć nie jest to jego celem. Stosują go pary cierpiące na niepłodność oraz osoby chorujące na choroby układu krwionośnego. Według autorki diety post warzywno-owocowy pomaga normalizować pracę układu immunologicznego, hormonalnego, nerwowego, co sprzyja łagodzeniu objawów alergii, astmy, gośćca czy choroby Hashimoto.

Aby efekty diety były jak najlepsze, warto przygotowanie posiłków powierzyć nam, czyli specjalistom od zdrowego stylu życia, którzy od lat oferują gościom post warzywno-owocowy Ewy Dąbrowskiej. Zapraszamy na turnus do hotelu Sofra w Karpaczu, gdzie nasi kucharze i dietetycy będą czuwać nad Twoją dietą. Możemy przygotować dla Ciebie dietę z surowych i gotowanych warzyw lub bazującą na sokach warzywno-owocowych. U nas, czyli w górach Twój organizm odzyska równowagę.

Jak wygląda dzień na diecie dr Ewy Dąbrowskiej? Przykładowy jadłospis

Dania z diety dr Ewy Dąbrowskiej powstają wyłącznie z ziół, owoców i warzyw, a mimo to świetnie smakują i doskonale wyglądają. Wszystko zależy od przepisu i kreatywności kucharza. Między posiłkami można pić dowolną ilość płynów lub herbatek ziołowych. Jednak gdy dopadnie cię głód, a do obiadu czy kolacji będzie daleko, zjedz np. jabłko.

Śniadanie

  1. Sok z pomarańczy, jabłka i buraków z dodatkiem imbiru.

  2. Surówka ze świeżego ogórka i kapusty pekińskiej z czosnkiem, bazylią i suszonymi śliwkami.

  3. Jabłko zapiekane z cynamonem i odrobiną imbiru.

Obiad

  1. Kalafior duszony w pomidorach – z marchewką i czosnkiem.

  2. Zupa-krem z pora na wywarze warzywnym i z odrobiną soku z cytryny.

  3. Gęste, zielone smoothie na wodzie ze zblendowanych liści szpinaku, jarmużu, pietruszki i ogórka oraz soku z cytryny.

Kolacja

  1. Surówka z białej kapusty, jabłka i marchewki.

  2. Dwa gotowane małe buraki.

Chcesz poczuć, jak wstępuje w Ciebie nowa energia? Zacznij od zmiany diety i oczyszczenia organizmu. Detoks Ewy Dąbrowskiej to post, który poprawi i przyspieszy Twój metabolizm oraz pomoże ustrzec się przed chorobami cywilizacyjnymi. Połącz go z regenerującymi wakacjami w górach i pobytem w Instytucie Sofra!