Awokado to produkt, który w ostatnich latach zyskał ogromną popularność. Jest owocem, choć spożywamy go głównie w daniach wytrawnych, podobnie jak warzywa. Kontrowersyjny jest nie tylko jego smak (dla jednych przyjemnie delikatny, dla innych mdły), ale również sposób hodowli i wysoka cena. Ale czy awokado jest zdrowe i warto po nie sięgać? Dowiedz się jak jeść awokado i które przepisy z jego użyciem są najsmaczniejsze.
Awokado – skład
Awokado jest cennym żywieniowo produktem spożywczym. Zawiera wyjątkowo dużo tłuszczu w porównaniu z innymi owocami oraz warzywami. 100 g awokado dostarcza:
około 170 kcal,
15 g tłuszczu,
2 g białka,
8 g węglowodanów,
7 g błonnika pokarmowego.
Wysoka ilość kalorii, którą dostarcza awokado wynika z dużej ilości tłuszczu. Warto jednak podkreślić, że są to zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, które powinny być nieodzownym elementem naszej diety.
Nie jest to jedyna zaleta awokado. Owoc ten obfituje m.in.: w składniki mineralne (zwłaszcza potas, magnez, wapń), witaminy z grupy B, C, A, E, K, kwas foliowy, fitosterole, karotenoidy, skwalen i lecytynę.
Awokado – właściwości zdrowotne
Obecność różnorodnych składników o bogatych właściwościach prozdrowotnych sprawia, że spożywanie awokado jest korzystne w bardzo wielu stanach chorobowych. Awokado m.in.:
wspomaga profilaktykę i leczenie zaburzeń poziomu cholesterolu we krwi oraz miażdżycy,
reguluje ciśnienie tętnicze krwi,
wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, które jest wykorzystywane w prewencji nowotworów, zaćmy, chorób układu krążenia i degeneracyjnych układu nerwowego,
jest korzystne dla kobiet w ciąży ze względu na zawarty kwas foliowy niezbędny w zapobieganiu wad układu nerwowego płodu,
łagodzi bóle reumatyczne,
wspomaga proces widzenia,
wpływa pozytywnie na stan skóry.
Niski indeks glikemiczny, spora zawartość zdrowych tłuszczów i błonnika pokarmowego sprawia, że awokado jest polecane także osobom z zaburzeniami poziomu glukozy we krwi oraz z nadwagą i otyłością. Dodatek tego produktu do posiłku wydłuża jego wchłanianie i zapewnia dłuższe uczucie sytości.
Ponadto awokado można stosować zewnętrznie (na skórę, włosy), wykorzystując w tym celu olej z awokado lub przygotowując maseczki z jego miąższu.
Jak wybrać dobre awokado?
W zależności od odmiany awokado może mieć owalny, gruszkowaty kształt i barwę zieloną lub brązowo-fioletową. Po rozkrojeniu zauważymy jasnozielony lub kremowy miąższ i dużą pestkę.
Kupując awokado warto upewnić się czy jest odpowiednio dojrzałe. Należy unikać twardych i zbyt miękkich sztuk. Szypułka dojrzałego awokado odchodzi bez większego problemu, a pod nią powinniśmy zauważyć jasny, kremowy miąższ. Brązowa barwa będzie świadczyć o tym, że owoc jest zbyt dojrzały.
Aby spowolnić dojrzewania awokado i uniknąć szybkiego zepsucia należy je przechowywać w lodówce.
Przepisy z awokado
Awokado jest najchętniej spożywane w daniach wytrawnych. Najbardziej popularnym przepisem z awokado jest guacamole, czyli meksykański dip. Produkt ten wykorzystywany jest także do domowych past kanapkowych, np. z dodatkiem jajek, sera twarogowego lub łososia.
Jak jeszcze jeść awokado? Można je po prostu pokroić i użyć jako dodatek do kanapek, tostów lub sałatek. Innym sposobem na jego wykorzystanie jest przygotowanie deserów. Dzięki swojej kremowości awokado może stanowić bazę domowych lodów, musów i kremów czekoladowych.
Guacamole – przepis
Składniki:
dojrzałe awokado,
łyżka soku z limonki,
mały ząbek czosnku,
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka.
Sposób przygotowania:
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórkę.
Przełożyć je do misy blendera, dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować.
Guacamole można podać na kanapce, ze świeżymi lub grillowanymi warzywami albo tortillą.
Zdrowe tłuszcze w diecie
Produkty będące źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, takie jak np. awokado, oleje roślinne, orzechy, powinny być przez nas spożywane codziennie. Na ich rzecz warto ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych i utwardzonych tłuszczów roślinnych. Właśnie w ten sposób została skomponowana dieta bałtycka oferowana w Ośrodkach Instytutu Zdrowia Sofra. Taka modyfikacja diety zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, korzystnie wpływa na nasz mózg, układ odpornościowy oraz piękny wygląd.