Drobne owoce aronii nie są dominującym składnikiem pojawiającym się na naszych stołach. Charakteryzują się cierpkim smakiem, dlatego wykorzystuje się je głównie do przygotowania różnych przetworów. Należy jednak pamiętać, że aronia ma liczne właściwości prozdrowotne, dla których warto po nią sięgać. Poznaj przepisy z aronią i dowiedz się kiedy warto ją jeść.

Aronia – charakterystyka

Aronia jest krzewem spokrewnionym z jarzębiną, wywodzącym się z Ameryki Północnej. Wyróżniamy aronię czarnoowocową, czerwoną i śliwolistną. Aronia zaliczana jest do żywności określanej jako superfoods, czyli takiej, która odznacza się niezwykle wysoką wartością odżywczą i działaniem leczniczym. W Polsce najczęściej uprawiana jest aronia czarnoowocowa, która jest uznawana za najbardziej wartościową odmianę tej rośliny. Owoce aronii mają okrągły kształt i czarny kolor. Dużą zaletą aronii jest fakt, że jej owoce nie gromadzą szkodliwych dla człowieka metali ciężkich.

Wartość odżywcza aronii

Aronia składa się w około 10% z węglowodanów, a 5% stanowi błonnik pokarmowy. Zawiera niewielkie ilości białek i tłuszczów, a jej wartość kaloryczna wynosi 47 kcal na 100 g świeżych owoców.

Na tle produktów roślinnych aronia odznacza się niezwykle dużą zawartością antocyjanów i innych polifenoli, a ich ilość jest niemal 4-krotnie wyższa, niż w przypadku czarnych porzeczek i borówek, które są powszechnie cenione za wysoką wartość odżywczą.

Aronia posiada także spore ilości witamin (C, A, E, witamin z grupy B) i rzadziej występujące w żywności składniki mineralne (m.in.: jod, kobalt, mangan, molibden, miedź, wapń, żelazo).

Korzyści zdrowotne aronii

Liczne prozdrowotne właściwości aronii sprawiają, że jest ona idealnym produktem wspierającym prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zapobiegającym rozwojowi niebezpiecznych chorób. Dobroczynny wpływ aronii na zdrowie został potwierdzony wieloma badaniami naukowymi.

Wśród właściwości aronii warto podkreślić:

  • działanie antyoksydacyjne, czyli zwalczanie wolnych rodników tlenowych odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia i rozwój wielu chorób, takich jak nowotwory czy choroby degeneracyjne mózgu,

  • obniżanie we krwi poziomu cholesterolu ogółem oraz tzw. złego cholesterolu frakcji LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu dobrego cholesterolu frakcji HDL,

  • obniżanie ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi,

  • korzystny wpływ na śródbłonek naczyniowy (uelastycznienie naczyń, ograniczenie odkładania się złogów, obniżenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego), zapobieganie żylakom,

  • obniżanie poziomu glukozy na czczo oraz hemoglobiny glikowanej, wsparcie leczenia cukrzycy każdego typu,

  • przeciwdziałanie powstawania wrzodów,

  • działanie przeciwzapalne.

Przepisy z aronią

Cierpki smak aronii sprawia, że nie sięgamy po nią tak często i chętnie jak po inne owoce (np. truskawki czy borówki), które traktujemy jak przekąski. Aronia jest wykorzystywana głównie do produkcji soków, dżemów, nalewek, wina i galaretek. Dobrym pomysłem na użycie aronii jest także suszenie jej owoców w celu przygotowanie aromatycznej herbatki lub dodania do wypieków.

Przed przystąpieniem do produkcji przetworów z aronii można włożyć jej owoce do zamrażarki na 2 dni. Pozwoli to na zmniejszenie ich cierpkości.

Superfoods w diecie

Dieta oparta na superfoods (takich jak np. aronia) pozwala na dostarczenie do organizmu dużej ilości witamin, minerałów i innych składników bioaktywnych. Poprawia to funkcjonowanie organizmu, działa na niego regulująco oraz pomaga w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, zwłaszcza cywilizacyjnych.

Jeżeli nie wiesz jak prawidłowo skomponować swoją dietę i wpleść w nią różnorodne superfoods, sięgnij po dietę bałtycką lub pełnowartościową oferowaną przez Instytut Zdrowia Sofra. Stosowanie tych diet poprawi Twoje zdrowie, oczyści organizm i wspomoże utratę masy ciała. Ponadto edukacja prowadzona podczas pobytu w Ośrodkach Instytutu pozwoli Ci na zdobycie odpowiedniej wiedzy na temat prawidłowego żywienia i pomoże w wyrobieniu zdrowych nawyków żywieniowych.